ΓΥΝΑΙΚΑ

Μπανάνα εναντίον εγκεφαλικού

Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες καταναλώνουν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό, συγκριτικά με γυναίκες που προσλαμβάνουν λιγότερο κάλιο καθημερινά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας με τίτλο «Stroke».

«Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση καλίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, το κατά πόσον η πρόσληψη καλίου θα μπορούσε να προλάβει το εγκεφαλικό δεν ήταν ξεκάθαρο», εξηγεί η δρ. Sylvia Wassertheil-Smoller, επικεφαλής της έρευνας και ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

«Τα ευρήματά μας δίνουν έναν επιπλέον λόγο στις γυναίκες να τρώνε φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν καλές πηγές καλίου», συνεχίζει η δρ. Wassertheil-Smoller.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 90.137 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών για περίπου 11 χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται στην πρόσληψη καλίου από τις τροφές και όχι μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι ερευνητές, λοιπόν, βρήκαν ότι:
-Οι γυναίκες που προσλάμβαναν περισσότερο κάλιο είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και 16% μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό επεισόδιο από ότι γυναίκες με μικρότερη κατανάλωση καλίου.
-Οι γυναίκες που προσλάμβαναν το περισσότερο κάλιο αντιμετώπιζαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από όσες προσλάμβαναν το λιγότερο κάλιο.
-Ανάμεσα στις γυναίκες που δεν είχαν υπέρταση (είχαν δηλαδή φυσιολογική πίεση), όσες κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε κάλιο είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού επεισοδίου συγκριτικά με γυναίκες που προσλάμβαναν χαμηλή ποσότητα καλίου στην καθημερινότητά τους.
-Ανάμεσα στις γυναίκες με υπέρταση, όσες κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε κάλιο παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, η πρόσληψη καλίου δεν φάνηκε να περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο είναι πιο ωφέλιμη πριν την εκδήλωση υψηλής πίεσης.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας συστήνει στις γυναίκες να προσλαμβάνουν τουλάχιστον 4.700 mg καλίου καθημερινά. Μόνο, όμως, το 2,8% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα έφτασε ή ξεπέρασε αυτό το επίπεδο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο ανέρχεται στα 3.510 mg καλίου καθημερινά, ποσότητα την οποία και πάλι μόνο το 16.6% των γυναικών της έρευνας μπόρεσε να φτάσει ή να ξεπεράσει.

«Συστήνουμε στις γυναίκες να τρώνε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, οι πατάτες και τα λευκά φασόλια», καταλήγει η δρ. Wassertheil-Smoller.

Πηγή: Vita.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact