ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρόζο: Η Ευρώπη είναι πιο ανθεκτική από ό, τι πιστεύουν πολλοί

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο

«Ηγήθηκα της Κομισιόν κατά τη διάρκεια δέκα πολύ δύσκολων ετών και ήδη τότε οι άνθρωποι έλεγαν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ότι το ευρώ θα καταρρεύσει και ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. Αυτό όμως δεν συνέβη» τονίζει ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στη γερμανική Süddeutsche Zeitung.

«Η Ευρώπη είναι πιο ανθεκτική από ό, τι πιστεύουν πολλοί», σημειώνει ο Μπαρόζο μιλώντας για την κατάσταση στην ΕΕ, την εποχή που ως φοιτητής ηγείτο μαοϊκής οργάνωσης και απαντώντας ακόμη και στο ερώτημα γιατί εργάζεται τώρα στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη, ενόψει του ολοένα και σκληρότερου διεθνούς ανταγωνισμού, σημειώνοντας σχετικά ότι είναι καιρός για την επανεπεξεργασία του ευρωπαϊκού δικαίου ανταγωνισμού.

«Θα πρέπει στο εξής να μεριμνήσουμε για επαρκή ανταγωνισμό στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή όμως πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε επιτυχώς και στο διεθνή ανταγωνισμό» είπε ο Μανουέλ Μπαρόζο.

Σχολιάζοντας την απορριπτική απόφαση των Βρυξελλών που εμπόδισε την σχεδιαζόμενη συγχώνευση των σιδηροδρομικών μονάδων της γερμανικής Siemens και της γαλλικής Alstrom, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού αξιολόγησε αντικειμενικά την κατάσταση σε αυτήν την περίπτωση. Εάν όμως με ρωτάτε πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά στο μέλλον, τότε λέω ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων μας στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε δίκαιους όρους και οφείλουμε να μην είμαστε αφελείς».

Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν απηύθυνε την προειδοποίηση να μην σπεύδει κανείς να ξεγράψει την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι ουσιωδώς ανθεκτικότερη από ό, τι θεωρούν πολλοί».

Παρατήρησε ότι υπάρχουν «μεγάλες προκλήσεις», οι οποίες πρόκειται να «θέσουν εν αμφιβόλω τόσο την παλαιά, δυτική, μεταπολεμική διεθνή τάξη, η οποία οικοδομήθηκε κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, όσο και ειδικά τις ίδιες τις ΗΠΑ».

Τέλος, ο κ. Μπαρόζο απαντώντας στην κριτική που του ασκείται για την από πλευράς του ανάληψη θέσης στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το 2016, σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις “προκαταλήψεις” έναντι του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ασφαλώς, στα 18 μου είχα μία άλλη θεώρηση για πολλά πράγματα και θα ήταν πολύ εντυπωσιακό αν είχα διατηρήσει αυτές τις θέσεις μετά από τόσα χρόνια», δήλωσε σχετικά. Τέλος, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, επεσήμανε επίσης ότι μετά τη θητεία του στις Βρυξέλλες είχε «διάφορες προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα», αλλά εκείνο που του άρεσε στη συγκεκριμένη τράπεζα ήταν «η διεθνής κουλτούρα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact