ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπέρδεμα με το πλαστικό χρήμα και το αφορολόγητο

Δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος

Το 2016 τρέχει αλλά στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα και τραπεζικές συναλλαγές.

Οι φορολογούμενοι γνωρίζουν  ότι φέτος θα μετρούν μόνο οι «ηλεκτρονικές συναλλαγές» αλλά τίποτα παραπάνω για τα σχέδια του υπουργείου οικονομικών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε χθες ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές. «Θέλουμε όλα να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα», επανέλαβε ο υπουργός και είπε πως το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται από αγορές με πλαστικό χρήμα θα προκύπτει ως ποσοστό του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Όπως είπε «θα υπάρχει αναλογική σχέση με το εισόδημα που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς», για να προσθέσει ότι όποιος έχει μικρό εισόδημα θα έχει πολύ μικρότερο ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται με πλαστικό χρήμα. «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα δε θα του πούμε φέρε μας το 10% με πλαστικό χρήμα, θα του πούμε για παράδειγμα φέρε 9.500 ευρώ που είναι και το πιθανό ποσό για το αφορολόγητο όριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι δαπάνες ύψους 9.500 ευρώ αποτελούν το 38% του ετήσιου εισοδήματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος. Χθες δήλωσε ότι για αποφυγή μπερδεμάτων, η σκέψη είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες -ακόμη και οι αγορές από σούπερ μάρκετ και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ- πλην αυτών που στη φορολογική δήλωση συμπληρώνονται σε άλλο κωδικό, όπως ενοίκια και ιατρικά έξοδα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact