ΚΟΣΜΟΣ

Μπλεξίματα για τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ για μυστικές πληρωμές γυναικών

«Όταν κοιμάσαι με τα σκυλιά ξυπνάς με ψύλλους»

Εισαγγελείς από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Περιφέρεια της Νέας Υόρκης ανέκριναν τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν.

Η ανάκριση έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για τον ρόλο που είχαν οι επιχειρήσεις Τραμπ στην διαχείριση των μυστικών πληρωμών προς γυναίκες που ισχυρίζονται ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση για την πορεία της υπόθεσης.

Του εισαγγελικού γραφείου ηγείται ο Σάιρους Βανς Τζούνιορ, ενώ η ανάκριση του Κόεν έγινε σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης (Otisville) όπου και εκτίει τριετή ποινή φυλάκισης, μετά την προσωπική παραδοχή του στην διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων.

Μεταξύ αυτών, η παραβίαση των κανονισμών χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας που συνδέονται με τις μυστικές πληρωμές σε δύο γυναίκες που ισχυρίζονται ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ πριν από δέκα χρόνια. Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του αρνείται ότι είχε σχέσεις μαζί τους.

Οι «κλήσεις» που σήμαναν συναγερμό στις επιχειρήσεις Τραμπ

Η αναφερόμενη εισαγγελία άνοιξε την έρευνα τον προηγούμενο μήνα, στέλνοντας κλήσεις στις επιχειρήσεις Τραμπ, αλλά και στην επιχείρηση American Media Inc.

Οι κλήσεις αφορούν στην παράδοση εγγράφων και αρχείων που σχετίζονται με τις πληρωμές που έγιναν στην Στόρμι Ντάνιελς και στην Κάρεν ΜακΝτούγκαλ προκειμένου να μην αποκαλύψουν τους ισχυρισμούς τους πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016.

Η έρευνα που διεξάγεται από τις εισαγγελικές αρχές διερευνά ενδεχόμενη παράβαση του πολιτειακού νόμου της Νέας Υόρκης από τις επιχειρήσεις Τραμπ κι αναφορικά με την παραποίηση των αρχείων τους.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν αν η μεσιτική εταιρία της οικογένειας Τραμπ παραποίησε τα αρχεία της, στο σημείο της περιγραφής της αποζημίωσης του Κόεν για την καταβολή των χρημάτων στις δύο γυναίκες.

Ο Κόεν είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει λάβει γνώση των πληρωμών που ενδεχόμενα άπτονται του ενδιαφέροντος των εισαγγελικών αρχών, ενώ, από την άλλη μεριά, η αξιοπιστία των όσων δηλώνει αμφισβητείται εξαιτίας ζητημάτων προσωπικού συμφέροντος που ενδεχόμενα προκύπτουν από την στενή συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του την προηγούμενη χρονιά για ψευδορκία απέναντι στο Κογκρέσου κι αναφορικά με τα σχέδια για την κατασκευή ενός πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Ο Λάνι Ντέιβις δικηγόρος του Κόεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ κι ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Βανς δεν σχολίασε τα όσα γίνονται γνωστά.

«Όταν κοιμάσαι με τα σκυλιά ξυπνάς με ψύλλους»

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Μούκσι δικηγόρος των επιχειρήσεων Τραμπ σχολίασε:«Όταν κοιμάσαι με τα σκυλιά ξυπνάς με ψύλλους».

Όταν οι επιχειρήσεις Τραμπ έλαβαν την κλήση για την παράδοση των στοιχείων τον προηγούμενο μήνα, ο Μούκσι είχε χαρακτηρίσει την εξέλιξη αυτή, «ως πολιτικά υποκινούμενη».

Η διεξαγωγή της εισαγγελικής έρευνας αποτελεί ένδειξη ότι τα νομικά ζητήματα εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές, τόσο για τον Τραμπ, όσο και για τις δραστηριότητες των επιχειρήσεών του.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν καταθέσει μήνυση προκειμένου να παραλάβουν στοιχεία για την φορολογία, αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Τραμπ, ενώ έχει εκδοθεί κλήση προς τις τράπεζες που έχουν συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις Τραμπ αναφορικά με την δανειοδότηση επιχειρηματικών τους δράσεων.

Η εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται σε πολιτειακό επίπεδο στη Νέα Υόρκη βρίσκεται στα πρώτα στάδια της κι άρχισε με το κλείσιμο της έρευνας που έκανε το εισαγγελικό γραφείο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Κόεν είναι ο μόνος πολίτης που διώκεται στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας. Ο ίδιος παραδέχτηκε την ενοχή του για την πληρωμή 130.000 δολαρίων στη Ντάνιελς, προκειμένου να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Από την πλευρά της, η American Media Inc. (ΑΜΙ), που εκδίδει το «National Enquirer» υπέγραψε συμφωνία μη άσκησης ποινικής δίωξης με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για τον ρόλο που είχε στην καταβολή των μυστικών πληρωμών.

Η ΑΜΙ παραδέχτηκε ότι προχώρησε στην πληρωμή ποσού 150.000 δολαρίων σε συνεργασία με μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ιστορία της ΜακΝτούγκαλ από την ίδια.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι οι επιχειρήσεις Τραμπ αποζημίωσαν τον Κόεν με το ποσό των 420.000 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των 130.000 δολαρίων που κατέβαλε στην Ντάνιελς, αλλά και προσαυξήσεις για την πληρωμή του φόρου, αλλά και της αμοιβής του.

Ο Κόεν είχε δεχτεί οδηγίες να καταβάλει μηνιαίες πληρωμές ύψους 35.000 δολαρίων για χρονικό διάστημα 12 μηνών, σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην ίδια υπόθεση.

Οι επιχειρήσεις Τραμπ δικαιολόγησαν το συνολικό ποσό ως νομικά έξοδα, όπως υποστηρίζουν οι εισαγγελείς, ενώ στην πραγματικότητα, ο Κόεν δεν άσκησε νομικές δραστηριότητες για το 2017.

Οι επιχειρήσεις Τραμπ δεν έχουν κατηγορηθεί για την υπόθεση αυτή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact