ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλέξιμο: Το ΥΠΟΙΚ λέει τώρα ότι τα μέτρα που έχει προτείνει είναι προληπτικά

«Δεν έχουμε προτείνει δημοσιονομικά μέτρα στην Τρόικα» ανέφεραν, σήμερα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι όλες οι συζητήσεις σχετίζονται με… προληπτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση που χρειαστούν.

Κύκλοι του υπουργείου επιβεβαιώνουν εμμέσως ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει νέα μέρα, ωστόσο, αυτά τα χαρακτηρίζουν «προληπτικά» σημειώνοντας ότι θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν επαληθευτούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικα.

To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη αναγνωρίσει μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για να κάμψει τις αντιδράσεις των δανειστών συναίνεσε και σε πρόσθετες παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ , οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εάν διαπιστωθεί τον Ιούλιο του 2015 η ύπαρξη αντίστοιχου δημοσιονομικού κενού στο προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι:

  • Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Συνεπώς, η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014. 
  • Η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. 
  • Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό.  Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση.
  • Στην υποθετική  περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τη διαρροή του email, η οποία αποδίδεται σε πηγές των δανειστών, καθώς εκτιμάται ότι οι δανειστές όχι μόνο επιμένουν σε δημοσιονομικό κενό και αξιώνουν κατάλογο με νέα μέτρα, αλλά διαρρέουν και τον κατάλογο αυτό παραβιάζοντας τη  «μυστικότητα» της διαπραγμάτευσης λίγες μόλις ώρες πριν στείλουν την απάντησή τους.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact