ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόφα» Χαρδούβελη: Με πετρέλαιο θέρμανσης και ρυθμίσεις οφειλών αρχίζει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Μάλλον… στάχτη στα μάτια ήθελε να ρίξει ο Γκίκας Χαρδούβελης λέγοντας ότι δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τρόικα το θέμα των φοροελαφρύνσεων, αφού οι πρώτες πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν ότι το πρώτο θέμα που θα βάλει στο τραπέζι η ελληνική αντιπροσωπεία είναι η φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης και οι «δίδυμες» ρυθμίσεις οφειλών.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η κοστολόγηση του πακέτου των φοροελαφρύνσεων ολοκληρώθηκε μόλις λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση για τη γαλλική πρωτεύουσα, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημείωσε ότι στην πρώτη συνάντηση θα γίνει «επιθετικό» άνοιγμα με έμφαση σε δύο ζητήματα για τα οποία υπάρχουν απτά στοιχεία αποτυχίας:

  • την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την οποία ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει χάσει περίπου 400 εκατ. Ευρώ
  • τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες και ταμεία, οι οποίες έχουν αποτύχει παταγωδώς με αποτέλεσμα τα χρέη να «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα

Για το πρώτο θέμα, αυτό που εξετάζεται είναι η μείωση του ΕΦΚ κατά 20- 30%, με διατήρηση της επιδοματικής πολιτικής, ενώ για το θέμα των ρυθμίσεων ο σχεδιασμός προβλέπει περισσότερες δόσεις (έως και 100 για κάποιες ειδικές περιπώσεις), “κούρεμα” προστίμων και προσαυξήσεων, μείωση έως και 50% του επιτοκίου.

Την ίδια ώρα, η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίζεται έτοιμη να αντικρούσει και τα επικριτικά βέλη από πλευράς των δανειστών για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην είσπραξη των φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, με βασικό επιχείρημα ότι τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου παραμένουν εντός στόχων του προϋπολογισμού. Αυτό άλλωστε θα είναι το βασικό επιχείρημα για τη δεύτερη φάση φοροελαφρύνσεων- με αιχμή του δόρατος την έκτακτη εισφορά- που στόχος είναι να ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα των επαφών με την Τρόικα, οπότε και θα παραδοθεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης, μέρος του οποίου θα ξεδιπλώσει ο Α. Σαμαράς στη ΔΕΘ.

Τη Τετάρτη τη σκυτάλη λαμβάνουν – σε διαδοχικά ραντεβού – οι «παραγωγικοί» υπουργοί παρουσιάζοντας την πρόοδο σε κάθε πεδίο και επιχειρώντας να αντικρούσουν τις πιέσεις στα μεγάλα μέτωπα ασφαλιστικού, εργασιακού, δανείων κλπ για τα οποία το μνημόνιο προβλέπει νέο γύρο παρεμβάσεων τώρα.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση – σύνοψη των διαπραγματεύσεων και την Παρασκευή τα αποτελέσματά της θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του EuroWorkingGroup προετοιμάζοντας το Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου και την αποστολή στην Αθήνα που – εκτός απροόπτου – προγραμματίζεται για το 3ο 10ήμερο Σεπτεμβρίου

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact