ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Ο υπέρμαχος του Brexit στη Ντάουνινγκ Στριτ

Η νίκη του οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπέρμαχος του Brexit που υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου, θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία καθώς κέρδισε την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Η νίκη του οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.

Ο Τζόνσον, το πρόσωπο του δημοψηφίσματος του Brexit το 2016, έλαβε 92.153 ψήφους από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος. Ο ανθυποψήφιός του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, έλαβε 46.656 ψήφους, όπως μεταδίδουν Reuters – AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Μέι θα αποχωρήσει από τη θέση της αύριο Τετάρτη αφού θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να δει τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα διορίσει επισήμως τον Τζόνσον πριν πάει στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο 55χρονος Τζόνσον δήλωσε ότι το σύνθημα της εκστρατείας του για την ηγεσία ήταν να «εκπληρωθεί το Brexit, να ενωθεί η χώρα και να ηττηθεί (ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος) Τζέρεμι Κόρμπιν – και αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε».

«Φαίνεστε φοβισμένοι; Νιώθετε φοβισμένοι; Εμένα δεν μου φαίνεστε καθόλου φοβισμένοι», δήλωσε ο Τζόνσον σε μέλη του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο Queen Elizabeth απέναντι από το βρετανικό Κοινοβούλιο. «Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι μια θεαματική νίκη για έναν από τους πιο εκκεντρικούς πολιτικούς της Βρετανίας και τοποθετεί έναν δημόσια δηλωμένο υποστηρικτή του Brexit επικεφαλής της κυβέρνησης για πρώτη φορά από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Αλλά ο Τζόνσον -γνωστός για τη φιλοδοξία του, τα ακατάστατα ξανθά μαλλιά του, τον τρόπο που αγορεύει και τις ελλιπείς γνώσεις του σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της πολιτικής- αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια από τις πλέον ταραχώδεις συγκυρίες στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact