ΕΛΛΑΔΑ

Μπουτάρης: Θα προχωρήσει κανονικά το αποτεφρωτήριο στη Θεσσαλονίκη


«Στις αρχές του 2015 θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το αποτεφρωτήριο»

Θα προχωρήσει κανονικά η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα.

«Ο νόμος, όπως πρόσφατα διατυπώθηκε, λέει σαφώς ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να γίνουν είτε σε δημοτικά κοιμητήρια, είτε εκτός», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζεται ότι η ταφή των νεκρών είναι μια υποχρέωση που έχει ο Δήμος να παρέχει, αλλά η αποτέφρωση δεν είναι υποχρέωση του Δήμου. Είναι καθαρά μια επιλογή του πολίτη, η οποία έχει αποκατασταθεί, και το κράτος ευνοεί αυτή την κατάσταση, γι αυτό, εξάλλου, πέρασε και αυτή την τροπολογία. Είναι και θέμα υγιεινής, μην ξεχνάμε. Ήδη στη Θεσσαλονίκη το νεκροταφείο Μαλακοπής έχει μπουκώσει τελείως και πρέπει να κλείσει. Το νεκροταφείο της Θέρμης είναι πεπερασμένων δυνατοτήτων, το νεκροταφείο της Ευκαρπίας κιαι αυτό κάποια στιγμή θα κορεστεί. Εμείς έχουμε ήδη γράμματα από πέντε γραφεία τελετών που είναι πρόθυμα να προχωρήσουν στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Εμείς θα προχωρήσουμε στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου σε δημοτικό οικόπεδο, εκτός κοιμητηρίου, στη βιομηχανική ζώνη, και θα καλέσουμε τους ενδιαφερομένους που θέλουν να κάνουν μια επένδυση, γιατί επένδυση είναι και ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας».

Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να είναι έτοιμο το αποτεφρωτήριο, απάντησε ως εξής: «Πιστεύω ότι στις αρχές του 2015 θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το αποτεφρωτήριο. Κοιτάξτε, το θέμα του αποτεφρωτηρίου δεν είναι δογματικό. Το έχουν πει επανειλημμένως όλες οι θρησκείες. Το θέμα είναι ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διαβάζει εξόδιο ακολουθία γι’ αυτούς που πάνε σε αποτέφρωση. Η εξόδιος ακολουθία αντιστοιχεί σε αυτό που λέει ο λαός “δε θέλω να πάει ο δικός μου αδιάβαστος”. Εγώ δεν μπορούσα όταν πήγα στη γυναίκα μου σε αποτεφρωτήριο να κάνω μια εξόδιο ακολουθία σε εκκλησία και μετά να πω ότι θα τη θάψω στο χωριό και να την πάω στο αποτεφρωτήριο; Μπορούσα. Λέμε ένα σωρό ψέματα στη ζωή μας. Για αυτό το θέμα όμως εγώ αρνούμαι να συμβάλλω στο να λέμε ψέματα».
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact