ΚΟΣΜΟΣ

«Μυστικός πράκτορας» ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας λέει ο… πρόεδρος της χώρας

Βγήκαν τα… «μαχαίρια» στη Ρουμανία με τον πρόεδρο της χώρας Τρ. Μπασέσκου να υποστηρίζει δημόσια πως ο πρωθυπουργός Β. Πόντα ήταν –για τουλάχιστον μια τετραετία- μυστικός πράκτορας. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, απέρριψε τις κατηγορίες ως «απόλυτο ψέμα».

Η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών ξέσπασε εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες ο Βίκτορ Πόντα αναμένεται να νικήσει.

Ο Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ρουμανίας και δεν μπορεί να διεκδικήσει νέα, στηρίζει ανοιχτά την υποψήφια σύμμαχό του, αρχηγό του δεξιού, Κόμματος Λαϊκού Κινήματος Έλενα Ουντρέα.

«Ο Βίκτορ Πόντα πρέπει να παραδεχθεί ότι ήταν μυστικός αξιωματικός της SIE, της ρουμανικής υπηρεσίας κατασκοπείας το χρονικό διάστημα 1997-2001», είπε ο κ. Μπασέσκου στη διάρκεια εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό «Realitatea».

«Ήταν αξιωματικός της SIE, κάτι που εξηγεί την ανέλιξή του από την εισαγγελία απευθείας στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα» υποστήριξε ο κ. Μπασέσκου.

«Δεν πρόκειται για βόμβα, αυτή είναι… μία πραγματικότητα, την οποία είμαι έτοιμος να αποδείξω» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας υπογράμμισε ότι ο Βίκτορ Πόντα έκανε «μεγάλο λάθος» που δεν είπε δημόσια ότι ήταν μυστικός πράκτορας.

Ερωτηθείς αν ο Βίκτορ Πόντα πρέπει να αποσυρθεί από τον αγώνα για την προεδρία της χώρας, ο κ. Μπασέσκου απάντησε: «Είναι δική του δουλειά τι θα κάνει».

Ο Ρουμάνος πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο Βίκτορ Πόντα για να προστατεύσει τον εαυτό του εισήγαγε σε κυβερνητική απόφαση, το 2013, διάταξη που αναφέρει ότι ακόμη και εκείνοι που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία παραμένουν «μυστικοί».

Η κατασκοπεία ήταν ήδη θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τς προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 2 και 16 Νοεμβρίου, καθώς ο Τεόντορ Μελεσκάνου, ο οποίος διηύθυνε την υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο και εισήλθε στην κούρσα για την προεδρία ως ανεξάρτητος υποψήφιος μία ημέρα αργότερα.

Περίπου το ίδιο διάστημα, ο Ρόμπερτ Τουρτσέσκου, δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής και δημοσιογράφος, παραδέχθηκε στον αέρα, από το blog του στο διαδίκτυο ότι ήταν μυστικός πράκτορας του στρατού και παραιτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό, στον οποίο εργαζόταν.

«Από το 1995, όταν αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή, μέχρι σήμερα πέρασαν 20 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων σεβάστηκα τους νόμους της χώρας» δήλωσε ο κ. Πόντα σε δημοσιογράφους στο Ιάσιο, όπου μετέβη για τον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Πόντα, Ρόμπερτ Καζαντσίουτς είπε ότι η δήλωση του Τραϊάν Μπασέσκου φαίνεται να είναι τέχνασμα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Βίκτορ Πόντα, πρώην εισαγγελέας και ερασιτέχνης οδηγός σε αγώνες ράλι, είναι πρωθυπουργός της Ρουμανίας από το 2012 και η αριστερή συμμαχία της οποίας είναι επικεφαλής έχει ευρεία πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Το προεδρικό αξίωμα είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό, αλλά θα δώσει στον κ. Πόντα σημαντική ισχύ σε κρίσιμες στιγμές, όπως στο διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Όταν ανήλθε στην εξουσία ο Βίκτορ Πόντα, έγινε αποδέκτης αυστηρών επιπλήξεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των προσπαθειών του να αποπέμψει τον Μπασέσκου σε εθνικό δημοψήφισμα, προκαλώντας ανησυχίες για το κράτος δικαίου.

Η Ρουμανία έχει ρεκόρ αποκαλύψεων στη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών. Το 2009, από εχθρικά προς τον Μπασέσκου ΜΜΕ διέρρευσαν πλάνα που τον έδειχναν, όπως υποστήριζαν, να χτυπά ένα παιδί. Ο Μπασέσκου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και οι υποστηρικτές του τόνισαν ότι στο στιγμιότυπο, ο πρόεδρος της Ρουμανίας δεν χτύπησε, αλλά έσπρωξε το παιδί ή ότι το πλάνο ήταν φτιαχτό.

Οι χθεσινές δηλώσεις Μπασέσκου προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις και η πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των δραστηριοτήτων της SIE Μιχαΐτα Καλιμέντε δήλωσε ότι η ηγεσία της υπηρεσίας θα κληθεί για ακρόαση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact