ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το “μυστικό” των ηλεκτροφόρων χελιών – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Επιστήμονες κατάφεραν να «διαβάσουν» για πρώτη φορά την αλληλουχία του γονιδιώματος του ηλεκτροφόρου χελιού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, αυτή η ανακάλυψη αποκαλύπτει «το μυστικό του πώς τα ψάρια με ηλεκτρικά όργανα έχουν εξελιχθεί έξι φορές στην ιστορία της ζωής για να καταφέρνουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια έξω από το σώμα τους».

Η συγκεκριμένη έρευνα ρίχνει φως στο γενετικό σχεδιάγραμμα που χρησιμοποιείται από τους οργανισμούς αυτούς, για να εξελιχθούν αυτά τα πολύπλοκα, νέα όργανα.

Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Michigan State University (MSU), το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison (U-W), το πανεπιστήμιο Texas-Austin και το ινστιτούτο Systemix.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να διαπιστώνεις ότι πολύπλοκες δομές όπως το ηλεκτρικό όργανο, το οποίο εξελίχθηκε εντελώς ανεξάρτητα σε έξι ομάδες των ψαριών, φαίνεται να μοιράζεται κοινή γενετική εργαλειοθήκη» δήλωσε ο Jason Gallant, ζωολόγος και συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας από το MSU.

«Οι βιολόγοι έχουν μόλις αρχίσει να μαθαίνουν -χρησιμοποιώντας τη γονιδιωματική- ότι η εξέλιξη δημιουργεί παρόμοιες δομές από τα ίδια υλικά εκκίνησης, ακόμη κι αν οι εν λόγω οργανισμοί δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παγκοσμίως υπάρχουν εκατοντάδες είδη ηλεκτρικών ψαριών, που ανήκουν σε έξι ευρείες κατηγορίες. Η ποικιλομορφία τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο ίδιος ο Δαρβίνος χαρακτήρισε τα ηλεκτρικά ψάρια ως κρίσιμα παραδείγματα συγκλίνουσας εξέλιξης, όπου άσχετα ζώα εξελίσσονται ανεξάρτητα εμφανίζοντας παρόμοια χαρακτηριστικά για να προσαρμοστούν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, ή οικολογική θέση, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Όλα τα μυϊκά και νευρικά κύτταρα έχουν ηλεκτρικό δυναμικό και μια απλή συστολή ενός μυός απελευθερώνει ένα μικρό ποσό ηλεκτρικής τάσης.

Πριν από 100-200 εκατομμύρια χρόνια, μερικά ψάρια άρχισαν να ενισχύουν το δυναμικό αυτό με την εξέλιξη των μυϊκών κυττάρων σε τροποποιημένους μύες ή νευρικά κύτταρα που παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ υψηλότερες τάσεις από εκείνες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τους μύες να δουλεύουν.

Η μελέτη αυτή παρέχει την πρώτη αλληλουχία του γονιδιώματος των ηλεκτρικών ψαριών στον κόσμο, καταλήγει το δημοσίευμα προσθέτοντας, ότι οι ερευνητές θα εστιάσουν τις μελλοντικές τους έρευνες στην εξέταση του ρόλου των γονιδίων αυτών στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών οργάνων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact