ΚΟΣΜΟΣ

«Να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit»

Αισιόδοξος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη (Βρετανίδα) πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει. Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό (…) Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

«Αυτή η συμφωνία φυσικά θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία, άρα συμφωνίες αποχώρησης που προβλέπουν έξοδο του ΗΒ με μια μεταβατική περίοδο, ένα πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία που διασφαλίζει ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα υπάρξει ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, και επίσης μια κοινή πολιτική δήλωση που να αναφέρει επιγραμματικά πώς θα είναι η νέα σχέση», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

«Η πρωθυπουργός Μέι και εγώ έχουμε συνομιλίες για αυτό συνεχώς, αλλά αυτή είναι μια διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, και η Ιρλανδία παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης, παραμένουμε στην ενιαία αγορά, στο ευρώ, βοηθούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα μεγάλα σχέδια που έχουν φέρει τεράστια ευημερία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Άρα, εν τέλει, αυτό θα είναι μια νέα συνθήκη, μια νέα διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε ήδη ένα σύνορο υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα πολιτικό σύνορο και διαφορετικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, άρα ένα πολιτικό σύνορο πράγματι υπάρχει. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τα όποια νέα εμπόδια στη κίνηση αγαθών, νέα εμπόδια στο εμπόριο, νέα εμπόδια στην κίνηση ανθρώπων. Σκεφτείτε απλά όλους τους ανθρώπους που κάθε μέρα διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν ή να σπουδάσουν, σκεφτείτε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν διασυνοριακές συναλλαγές, άρα αυτό που προσπαθούμε να οργανώσουμε με πολλούς τρόπους είναι μια νέα σχέση που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, μοιάζει πάρα πολύ με αυτή που ήδη έχουμε, αλλά αυτό είναι δύσκολο να υλοποιηθεί», κατέληξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact