ΚΟΣΜΟΣ

«Να διατηρήσουμε άριστες σχέσεις με Ισραήλ και Παλαιστίνη»

Με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων συναντήθηκε ο Ν. Αναστασιάδης

Στην προσπάθεια της Κύπρου να διατηρήσει άριστες σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και τους Παλαιστινίους και τα λοιπά αραβικά κράτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην συνάντησή του με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, επεσήμανε ότι την περίοδο αυτή η κατάσταση στην Μέση Ανατολή «προξενεί την ανησυχία του κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη, αλλά και γενικότερα της ηγεσίας της περιοχής, μέσα από τη δράση των εξτρεμιστών στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη, στη Λιβύη. Ζούμε, γενικότερα, σε μια περιοχή η οποία, δυστυχώς, ταλανίζεται από αστάθεια και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και με τα υπόλοιπα των αραβικών κρατών είναι, στο βαθμό που μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς, για να επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια».

Ιδιαίτερα, σημείωσε, η πόλη των Ιεροσολύμων, όπου η παράδοση θέλει την ειρηνική συμβίωση «είναι ίσως το παράδειγμα για έναν τρόπο ευρύτερης διακυβέρνησης των χωρών, έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοσεβασμός τόσο ως προς το θρήσκευμα όσο και ως προς τα δικαιώματα».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε επί των ημερών του Πατριάρχη Θεόφιλου να υπάρχει ειρήνη και ιδιαίτερα, τόνισε, «μέσα από την εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών στη χώρα αυτή και στη γειτονική Παλαιστίνη, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν και οι κίνδυνοι από τη δράση των εξτρεμιστικών στοιχείων».

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είπε ότι «το Πατριαρχείο συνεχίζει άοκνα την αποστολή του που περιλαμβάνει «τη διατήρηση του υφιστάμενου πολυεθνικού, πολυθρησκευτικού και διακοινοτικού πολιτικού στάτους κβο της Αγίας Πόλεως των Ιεροσολύμων». Επεσήμανε ακόμα ότι «η ιστορική πορεία της δοκιμαζόμενης νήσου Κύπρου είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορική πορεία της Μέσης Ανατολής γενικότερα και της Αγίας Γης ειδικότερα». Επίσης, ο Πατριάρχης Θεόφιλος διαβεβαίωσε ότι το Πατριαρχείο εργάζεται για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην περιοχή και ευχήθηκε κάθε καλό στον Κυπριακό λαό.

Ο Πατριάρχης τίμησε τον Κύπριο πρόεδρο με το Ανώτατο Παράσημο του Παναγίου Τάφου και του δώρισε μια εικόνα του Αγίου Νικολάου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσφερε στον Πατριάρχη ένα ασημένιο αντίγραφο κυπριακού αμφορέα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact