ΑΠΟΨΕΙΣ

Να γιατί αποκρύπτονται τα στοιχεία των πυρκαγιών από το Π.Σ.

Ως γνωστόν, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές, το γνωστό European Forest Fire Information System (E.F.F.I.S), υποστηρίζει τις Υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές στις χώρες της Ε.Ε. δηλαδή είναι το αρμόδιο όργανο που παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενημερωμένες και τις πλέον αξιόπιστες πληροφορίες και στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα στοιχεία του EFFIS διακρίνονται για την αξιοπιστία και πληρότητά τους, αφού καταγράφονται, αναλύονται και επεξεργάζονται με σύγχρονα μέσα και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, διαδικασίες και αρχές και υπόκεινται στις αρχές της διαφάνειας και δημοσιότητας, είναι προσβάσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο ανά πάσα στιγμή και αναρτώνται καθημερινά στο επίσημο site του, που διαθέτει αρκετές χρήσιμες σχετικές εφαρμογές.

Τι είναι λοιπόν αυτό που η Ηγεσία του Π.Σ φοβάται ή τι θέλει να επιτύχει και αποκρύπτει κατ΄ ανεπίτρεπτο νομικά τρόπο, τα στατιστικά στοιχεία των καμένων εκτάσεων και δεν τα εμφανίζει online σε πραγματικό χρόνο, όπως συνέβαινε μέχρι το 2011;

Το θεσμικό ως άνω όργανο της Ε.Ε. αποτελεί εμπόδιο και προκαλεί άγχος για την εκάστοτε Ηγεσία του Π.Σ., η οποία έχει κατά νου να «λειάνει», «σμιλεύσει», «χαλκεύσει» όσο είναι δυνατόν και εν τέλει να ελαχιστοποιήσει τα στοιχεία των πυρκαγιών και εμφανίσει μια θετική εικόνα για τα καμένα στρέμματα των αγροτοδασικών εκτάσεων στην Επικράτεια.

Για αυτό και σχεδόν πάντοτε και ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές τα στοιχεία που δίδει το EFFIS για τις καμένες εκτάσεις, είναι πολύ διαφορετικά και έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά που καταγράφονται από το Π.Σ.

Ενδεικτικά παραδείγματα, η πυρκαγιά της Χίου την 17/8/2012 έκαψε, σύμφωνα με το EFFIS (152.001) στρέμματα, ενώ στα στατιστικά του Π.Σ φαίνονται (60.099,3) στρέμματα, η πυρκαγιά στον Καρακόλιθο Λειβαδειάς την 28/8/2013 έκαψε, σύμφωνα με το EFFIS, (49.080) στρέμματα, ενώ σύμφωνα με το Π.Σ μόλις (24.489,1) στρέμματα κ.α.

Τούτο συμβαίνει για τους εξής κυρίως λόγους:

α) Η καταγραφή και μέτρηση των στοιχείων από το ΕFFIS γίνεται με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων, και διαδικασιών και με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μέσων όπως δορυφορικών συστημάτων, ενώ στην Πυροσβεστική οι καμένες εκτάσεις μετρώνται από αξιωματικό με καθαρά εμπειρικό τρόπο, άλλωστε δεν είναι και αρμόδιος δηλαδή μετρώνται επίπεδες επιφάνειες επί χάρτου και όχι όλο το ανάγλυφο της καμένης επιφάνειας. Από αυτό και μόνον είναι προφανής η διαφορά των αριθμών των καμένων στρεμμάτων.

β) Τα στοιχεία του Π.Σ. μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες του 2011 αναρτώνταν καθημερινά στο επίσημο site του Σώματος (fireservice.gr) με βάση, έστω τις εμπειρικές μεθόδους, που ακολουθούν οι αρμόδιοι για τη συμπλήρωση των στοιχείων αξιωματικοί.

Βέβαια μια σύγκριση των στοιχείων του EFFIS και του Π.Σ., από κάθε ενδιαφερόμενου ερευνητή ή δημοσιογράφο, θα εξέθετε την Ηγεσία του Π.Σ και για τον λόγο αυτό δόθηκε τότε εντολή, κατά τρόπο μη νόμιμο και αυθαίρετο – αφού παραβιάζονται οι αρχές της δημοσιότητας (διαύγειας) – να μην αναρτώνται πλέον.

Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στην εκάστοτε Φυσική Ηγεσία να παρουσιάζει, κάθε φορά που η Πολιτική Ηγεσία για επικοινωνιακού λόγους θέλει να πληροφορηθεί και αναδείξει προς τα έξω τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών ή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, που γίνεται ο επίσημος απολογισμός, μια θετικότερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες, βέβαια, αν αυτό δεν είναι αληθινό, πάντοτε με την χάλκευση των πραγματικών αριθμών.

Έτσι ο κάθε Αρχηγός του Π.Σ που θέλει να φανεί ικανότερος επιχειρησιακά του προκατόχου του και ο εκάστοτε Υπουργός που για τον ίδιο λόγο δηλαδή θέλει να φανεί πιο πετυχημένος στη δασοπροστασία, σε επίπεδο σχεδιασμού, οργάνωσης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, από τον προκάτοχο του είναι ελεύθερος χωρίς καμία δέσμευση να εμφανίσει όσο πιο «χαλκευμένα» στοιχεία τον εξυπηρετούν στο επικοινωνιακό παιχνίδι.

Μάλιστα στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο -σε αντίθεση με προηγούμενα έτη- για πρώτη φορά στο επίσημο twiterr του Π.Σ, (@pyrosvestiki) όπου πρέπει να γίνονται «Αναφορές σε κρίσιμα περιστατικά πυρόσβεσης και διάσωσης ανά την Ελλάδα…» και συνεπώς να αναρτώνται και όλα τα σοβαρά περιστατικά δασικών πυρκαγιών για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, δυστυχώς, πιστεύω χωρίς να το γνωρίζει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλιας, με ευθύνη των αρμοδίων δεν αναρτώνται όλα τα σοβαρά συμβάντα.

Και ως τέτοια, αν δεν θεωρούνται αυτά που για την καταστολή των πυρκαγιών μετέχει μεγάλος αριθμός επίγειων μέσων με τη συνδρομή και εναέριων μέσων, ποια θεωρούνται;

Για παράδειγμα ενδεικτικά δεν αναρτήθηκαν ειδοποιήσεις για περιστατικά άξια ενημέρωσης, όπως την 9/7/2014 η δασική πυρκαγιά στη Δόμβραινα Βοιωτίας, την 9/7/2014 στον Καρέα Ανατολικής Μάνης, την 13/7/2014 στο Γιανισκάρι Αχαΐας, την 16/7/2014 στο Λουκά Πηνείας, την 19/7/2014 στο Τζαμί Πηνείας – Αμαλιάδα κ.α.

Και εδώ υπάρχει φυσικά υπάρχει σκοπιμότητα εκ μέρους των αρμοδίων και εγείρει πολλά ερωτηματικά, αφού δεν υπάρχει άμεση ενημέρωση του πολίτη. Και δεν υπάρχει γιατί δεν ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι, με σκοπό να μην εμφανίζουν στα ΜΜΕ, τα site, και blogs μια αρνητική εικόνα με πολλές πυρκαγιές και καταστροφές σε διάφορες περιοχές κι αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ηγεσία που τα διαχειρίζεται.

Τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών προφανώς δεν είναι απόρρητα στοιχεία και δεν υπόκεινται σε νομικές ή άλλου είδους έστω νομιμοφανείς απαγορεύσεις, και τέτοιου είδους στατιστικά στοιχεία σε κανένα άλλο Σώμα Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα) αλλά και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες δεν αποκρύπτονται από το επίσημο site τους, παρά μόνον στο Π.Σ συμβαίνει αυτό.

Και όπως είναι λογικό κάτι τέτοιο είναι «ύποπτο», εγείρει πολλά ερωτηματικά και αφήνει πολλές υπόνοιες για τις σκοπιμότητες που επιχειρούνται. Άλλωστε παραβιάζεται και ο νόμος για την Διαύγεια, και δυστυχώς κανείς αρμόδιος δεν τους ανακαλεί στη νομιμότητα.

Να λοιπόν, γιατί αποκρύπτονται τα στοιχεία των πυρκαγιών και όταν δεν αποκρύπτονται, τις περισσότερες φορές είναι αναληθή.

Πιστεύω η νέα πολιτική Ηγεσία θα πράξει το αυτονόητο και κάθε είδους σκοπιμότητες που επιχειρούνται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες θα πάψουν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ζητούν κάθε έτος τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία και όχι από το Π.Σ, απλά γιατί δεν τα θεωρούν αξιόπιστα. Μήπως τελικά δεν πρέπει να μετρούν τις καμένες εκτάσεις οι αρμόδιες Π.Υ, ούτε καν για στατιστικούς λόγους, αφού εν τέλει είναι αναρμόδιες Υπηρεσίες και αυτό θα πρέπει να γίνεται από τις κατά τόπον αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες;

Δεν είναι σωστό – αντίθετα είναι προσβλητικό για το κύρος του Σώματος – να μην θεωρούνται και λαμβάνονται, ως αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει το Π.Σ. Είναι καιρός και το χει ανάγκη το Σώμα, μάλιστα αυτήν την περίοδο που υπάρχει, πέραν της οικονομικής και κρίση θεσμών, να επανέλθει και εγκαθιδρυθεί η αξιοπιστία σε πολλά επίπεδα, κάτι που κάποιοι φρόντισαν στο βωμό σκοπιμοτήτων να εξαλείψουν.

Επισκεφθείτε και το προσωπικό blog του Ανδριανού Γκουρμπάτση, εδώ: andrianos-firedepartment.blogspot.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact