ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κίνηση Ντράγκι δίνει «ανάσα» σε Ελλάδα και Κύπρο – Επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει junk ομόλογα των δύο χωρών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προωθεί την αγορά από την ΕΚΤ δεσμών δανείων από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, χαλαρώνοντας τους κανόνες που απαγορεύουν την αγορά ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. H κίνηση αυτή, προσθέτει το δημοσίευμα, αναμένεται να αυξήσει τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες του σχεδίου της ΕΚΤ για την αγορά στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, σε μία τελευταία προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να σώσει την Ευρωζώνη από την οικονομική στασιμότητα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα προτείνει τη χαλάρωση των υφιστάμενων κανονισμών σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού που γίνονται αποδεκτά, ώστε να επιτραπεί στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει τα πιο ασφαλή τμήματα των ενυπόθηκων ελληνικών και κυπριακών ομολόγων (Asset Backed Securities, ABS), σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.

Η πρόταση του κ. Ντράγκι έχει σχεδιασθεί, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν αποκλεισμοί από το πρόγραμμα αγοράς των ABS, τα οποία αποτελούν δέσμες δανείων που έχουν ενταχθεί σε πακέτα (ομολόγων). Εάν η πρόταση αυτή υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες και των 18 χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε ότι η χαλάρωση των κανονισμών της ΕΚΤ «θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να χαλαρώσουν τις νομισματικές συνθήκες στην περιφέρεια εμποδίζονταν από τους κανόνες σχετικά με τις χαμηλές πιστοληπτικές διαβαθμίσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι καθώς τα ομόλογα στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα τραπεζών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα αντισταθμίσει το γεγονός αυτό με την αγορά μικρότερων ποσοστών από τα συγκεκριμένα τιτλοποιημένα δάνεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact