ΚΟΣΜΟΣ

Νέα συνεδρίαση στον ΠΟΥ για τον κοροναϊό, σήμερα η απόφαση για παγκόσμιο συναγερμό

Συσκέπτονται οι «σοφοί» του Οργανισμού, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου

Επιτροπή ειδικών σχετικά με τον νέο κοροναϊό συνεδριάζουν σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκειμένου να αξιολογήσουν εάν το ξέσπασμα του ιού, που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιος συναγερμός.

Οι 16 ανεξάρτητοι ειδικοί στον έλεγχο νοσημάτων, την ιολογία, την επιδημιολογία και την ανάπτυξη εμβολίων συνεδριάζουν σήμερα για δεύτερη ημέρα, κεκλεισμένων των θυρών, στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς χθες δεν κατέληξαν σε απόφαση.

Της συνεδρίασης προεδρεύει ο Didier Houssin, σύμβουλος στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Γαλλίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι κινεζικές αρχές Υγείας έκαναν μία παρουσίαση μέσω βιντεοσύνδεσης και δέχθηκαν στη χώρα κλιμάκιο του ΠΟΥ, το οποίο αναμένεται να ενημερώσει την επιτροπή για τα συμπεράσματά του.

Οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 17 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 571.

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως συγκαλεί την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Οργανισμού προκειμένου να αξιολογηθεί το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Wuhan στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Όπως σημειώνει το Reuters, η κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC) είναι σπάνια.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της επιτροπής, μετά την εξέταση των δεδομένων, θα τεθούν στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα κηρυχθεί παγκόσμιος συναγερμός.

Μόνο πέντε φορές έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Στην περίπτωση του ιού Η1, που προκάλεσε πανδημία γρίπης το 2009, στο ξέσπασμα πολιομυελίτιδας και Έμπολα το 2014, στον ιό Ζίκα το 2016 και το εν εξελίξει ξέσπασμα Έμπολα στο Κονγκό φέτος.

Εάν πάντως κηρυχθεί παγκόσμιος συναγερμός, θα ενταθούν όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, η χρηματοδότηση και οι πόροι για την αποτροπή και τον περιορισμό της εξάπλωσης και δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν και συστάσεις για το εμπόριο και τα ταξίδια, όπως εκτεταμένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact