ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Καραβίτης: Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον ΕΝΦΙΑ

Ο φόρος που εμπνεύστηκε βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο στόμα όλων των Ελλήνων. Ο ίδιος, όμως, έστω και αν είναι ο άνθρωπος που τον εισήγαγε, μένει αθέατος. Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο του Γιάννη Στουρνάρα, Νίκο Καραβίτη.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει το ποιος είναι από ποιες θέσεις έχει περάσει, ποια ήταν η εισήγησή του για το φόρο, αλλά και τις τεταμένες σχέσεις που είχε παλαιότερα με τη Νέα Δημοκρατία.

«Δεν καταλαβαίνω πού είναι οι αδικίες;». Η τηλεοπτική αυτή ατάκα στα τέλη Οκτωβρίου του Νίκου Καραβίτη, τότε συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και αρχιτέκτονα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, είχε εξαγριώσει πολλούς, που σήμερα θα τον θυμήθηκαν βλέποντας τα εκκαθαριστικά για την ακίνητη περιουσία τους. Τότε ο κ. Καραβίτης μέσω του ΣΚΑΪ επιχειρούσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις ανακοινώσεις για το νέο φόρο που θα αντικαθιστούσε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Η φιλοσοφία του στα χαρτιά ήταν ορθή. Το χαράτσι το πλήρωναν μόνο όσοι είχαν διαμερίσματα. Με το νέο φόρο η επιβάρυνση θα μοιραζόταν και σε όσους διέθεταν οικόπεδα. Στην πράξη όμως τα λάθη έφεραν την έκρηξη των ιδιοκτητών όταν έβλεπαν ότι για την ερειπωμένη αγροικία του παππού στο χωριό έπρεπε να πληρώσουν 200 ευρώ ή για το χωράφι που έχει κάτι ελιές άλλα 120 ευρώ. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το Δημόσιο αναμένει κάθε χρόνο από την ακίνητη περιουσία έσοδα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τον κ. Καραβίτη το πρόβλημα μεγάλωσε για έναν απλό λόγο. Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στο οικονομικό επιτελείο, ο τότε σύμβουλος του κ. Στουρνάρα «δεν ήξερε καλά φορολογικά». Και όποιος δεν γνωρίζει πέφτει σε γκάφες.

Σαν και αυτές στις οποίες υπέπεσε ο κ. Καραβίτης λέγοντας στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι πιο δίκαιος φόρος από το χαράτσι» αλλά και υποστηρίζοντας ότι «κανένας πολίτης δεν θα πουλήσει το σπίτι του επειδή χρωστάει φόρο 300 ή 400 ευρώ!».

Η δύσκολη αποστολή του όμως δεν είχε ολοκληρωθεί. Ηταν 31 Οκτωβρίου όταν προσήλθε αυτός, αντί του κ. Στουρνάρα, σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ήθελαν να ενημερωθούν για το πώς θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια. Οι εξηγήσεις που είχαν λάβει τότε όχι μόνο δεν τους καθησύχασαν αλλά προκάλεσαν νέα σύσκεψη στο υπουργείο, αυτή τη φορά με την παρουσία του κ. Στουρνάρα, αλλά και τη συμμετοχή 70 πλέον βουλευτών της Ν.Δ. Οσο για τις ατάκες που ακούσθηκαν; Μάλλον θα μείνουν στην ιστορία: «Θα μας στείλετε με έμφραγμα», έλεγε ο ένας βουλευτής, «θα φορολογήσετε και τον αέρα» ο άλλος. Τώρα το έμφραγμα μεταφέρθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που είδαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και λιποθύμησαν προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος προανήγγειλε διορθώσεις στις χρεώσεις για οικόπεδα σε μικρούς οικισμούς.

Οι ολέθριες σχέσεις του κ. Καραβίτη με τη Νέα Δημοκρατία έχουν παρελθόν. Ο εμπνευστής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, στα τέλη της χιλιετίας, είχε ρόλο «αρχιτέκτονα» στην περιβόητη δημιουργική λογιστική που ήταν το εισιτήριο για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Ως επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας επί κυβερνήσεων Σημίτη, ο κ. Καραβίτης είχε κατηγορηθεί από τη Νέα Δημοκρατία ότι «μαγείρευε» τα στοιχεία μεταθέτοντας πληρωμές για το μέλλον ώστε να εμφανίζεται μικρότερο το τρέχον δημοσιονομικό έλλειμμα. Το 2005 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τον είχε κατονομάσει ως υπεύθυνο για τα στατιστικά στοιχεία που έφεραν την ευρωπαϊκή επιτήρηση. Ο ίδιος είχε απορρίψει τις κατηγορίες, όπως και οι τότε προϊστάμενοί του, Γ. Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκης.

Μετά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κ. Καραβίτης δίδασκε στο Πάντειο, όπου έχει τη θέση του επίκουρου καθηγητή, ενώ πέρασε στο ΙΟΒΕ με επιστημονικό διευθυντή τον κ. Στουρνάρα, τον οποίο ακολούθησε στο υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι του 2012. Λίγους μήνες διορίσθηκε και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, ενώ αποχώρησε από το υπουργείο με τον ανασχηματισμό και την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου από τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact