ΑΠΟΨΕΙΣ

Nίκος Μωραΐτης: Γιάνης Βαρουφάκης – Ασχοληθείτε μαζί μου

Τον Ιούλιο μάς είπε ότι ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου ήταν κατηφής με το αποτέλεσμα. Μετά μας είπε ότι ήταν σε κατάθλιψη. Τώρα προστέθηκε και διάλογος: «Είναι ώρα να παραδοθούμε». Είναι η νέα του εκδοχή.

του Νίκου Μωραΐτη

Το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιάνη βαρουφάκη στο Nouvel Observateur είναι εύγλωττο:

«Το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν καταγράφηκε το μαγικό 62% του «όχι», εγώ ήμουν στον ουρανό. Αλλά αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που ήθελε ο Τσίπρας. Ήταν ξεκαθάρο αυτό στο πρόσωπό του. Οπότε τη νύχτα αυτή είπε ότι «είναι ώρα να «παραδοθούμε»». Κι εγώ του απάντησα «όχι εγώ». Ήταν πολύ φιλικός αλλά λυπηρός ο διάλογος ακόμα και με αγάπη. Πίστευε ότι η Ελλάδα θα καταστρεφόταν αν συνεχίζαμε. Δεν είχα την ίδια άποψη. Και γι” αυτό έφυγα».

Καταλάβατε τώρα;

Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε το «όχι». Γι” αυτό έκανε τρία διαγγέλματα σε τρεις μέρες, γι” αυτό απείλησε με παραίτηση αν ηττηθεί, γι” αυτό έκανε τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Γι” αυτό πήρε όλο το παιχνίδι της καμπάνιας του «όχι» πάνω του. Για να χάσει! Δεν είναι λογικό;

Κατά τη γνώμη του Γιάνη Βαρουφάκη, δεν τον απέσυρε ο πρωθυπουργός, έφυγε ο ίδιος. Μας το λέει όμως τώρα, τέσσερις μήνες μετά και όχι όταν αποσύρθηκε. Είναι η νέα του εκδοχή.

Ο Γ. Βαρουφάκης τον Ιούλιο μάς είπε ότι ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου ήταν κατηφής με το αποτέλεσμα. Μετά μας είπε ότι ήταν σε κατάθλιψη. Τώρα προστέθηκε και διάλογος: «Είναι ώρα να παραδοθούμε». Είναι η νέα του εκδοχή.

Μην απορήσετε αν στην επόμενη εκδοχή του Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός το βράδυ της 5ης Ιουλίου βάζει τα κλάματα, αν στη μεθεπόμενη συνέντευξη βγαίνει στο μπαλκόνι του Μαξίμου, τον τραβάει η σύντροφός του προς τα πίσω και εκείνος φωνάζει «άσε με Μπέτυ, πήρα 61,3%, θα αυτοκτονήσω!». Και μέχρι όλο αυτό να γίνει βιβλίο (γιατί θα γίνει, μην αμφιβάλλετε, δεν θα αφήσει ο Βαρουφάκης τέτοια ευκαιρία χαμένη) θα έχουν προσγειωθεί και δύο ούφο στην ταράτσα του Μαξίμου…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει ένα παιχνίδι που του βγήκε σε κακό, μόνο που δεν το κατάλαβε ποτέ: της προκλητικής δημοσιότητας. Από την εικόνα του συνεπούς, εκκεντρικού οικονομολόγου μέσα σε λίγους μήνες υπουργικής θητείας -με την αρωγή των εκτυφλωτικών και τυφλωτικών φλας του παγκόσμιου Τύπου- έφτασε στην οκλαδόν εικόνα του ζεν πρεμιέ υπουργού, στην κινηματογραφική πόζα και στην πυροτεχνηματική εκτόξευση δηλώσεων.

Ο Βαρουφάκης έπαψε να είναι υπουργός τον Ιούλιο του 2015. Η Ιστορία φεύγει από το πρόσωπό του, όπως είναι λογικό, και επικεντρώνεται σε εκείνα των νέων πρωταγωνιστών. Δυστυχώς είναι αδύνατον για εκείνον να αποδεχτεί τη ροή των πραγμάτων. Προσωπικά, είμαι έτοιμος ως αναγνώστης για κάθε δήλωση από την πλευρά του. Φαίνεται ότι η επιρροή των παγκόσμιων φλας πάνω του υπήρξε καταλυτική. Τόσο, ώστε από αποτυπώματα της μορφής του να γίνουν γεννήτορές της.

Φοβάμαι ότι ο δρόμος της επιστροφής σε μία κανονικότητα είναι δύσκολος για τον τέως υπουργό. Είναι λυπηρό, αλλά είναι πιο πιθανό ότι στο εξής θα τρέφει τα φλας, πουλώντας νέες «αποκαλυπτικές» εκδοχές της νύχτας της 5ης Ιουλίου και του συνόλου της υπουργικής θητείας του.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact