ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Τζονιχάκης: Eφυγε με τραγικό τρόπο ο γιος του «Μπάμπη του Φλου» [εικόνες]

Πριν λίγες μέρες, 26 Φεβρουαρίου 2019, άφησε την τελευταία του πνοή, ο Νίκος Τζονιχάκης, ιστορικό πρόσωπο του ελληνικού ροκ, τραγουδιστής, ποιητής και ένα διάστημα συνοδοιπόρος του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Έφυγε σε ηλικία 75 ετών, με τραγικό τρόπο, χτυπημένος από την παγωνιά του χιονιού. Το ποίημά του «Χιονοσκεπάστηκα μες στον βαρύ Χειμώνα» που είχε γράψει πριν πολλά χρόνια, αποδείχτηκε προφητικό.

Ο Τζονιχάκης, τα τελευταία 3 χρόνια, είχε φύγει από την Αθήνα (Κυψέλη) για να απομονωθεί στους Καθενούς Ευβοίας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του όρους Δίρφη.

Ο Ροκ Υδραυλικός, Νίκος Τζονιχάκης, στο εργαστήριο-σπίτι του στην Κυψέλη, το 2002. Ιδρυτής του Οργανισμού Ενωμένων Υδραυλικών Ελλάδας (1980) και δημιουργός εκπληκτικών ποιημάτων και τραγουδιών.

Εκεί ήταν το πατρικό του

Τη μοιραία βραδιά, ο καιρός ήταν άσχημος, έριχνε πολύ χιόνι. Ο Τζονιχάκης, έφυγε από το καφενείο του χωριού, με ασταθές βήμα, μάλλον πιωμένος. Σε μικρή απόσταση, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στον δρόμο, μέσα στο χιόνι. Τον βρήκαν ύστερα από ώρες, προς το ξημέρωμα, ξυλιασμένο. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ήταν όμως αργά. Οι ώρες που έμεινε στο χιόνι, του είχαν κάνει μεγάλο κακό και ο Τζονιχάκης, δεν μπόρεσε να τα καταφέρει.

Ποιος ήταν ο Νίκος Τζονιχάκης

Ο Νίκος Τζονιχάκης, αποτελεί περίπτωση, ίσως μοναδική, στην ιστορία του ελληνικού ροκ. Δεν έμαθε γράμματα, και ασκούσε επί χρόνια το επάγγελμα του υδραυλικού, ήταν μάλιστα ο περήφανος ιδρυτής του Οργανισμού Ενωμένων Υδραυλικών Ελλάδας (1980).

Υπήρξε εκπληκτικός ποιητής, γράφοντας πολλά ποιήματα, με εξαιρετικά σουρεαλιστικό τρόπο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, τον θαύμαζε και μελοποίησε ένα ποίημά του, το περίφημο «Τζονιχάκειον Άσμα» το οποίο υπάρχει στον δίσκο Εν Λευκώ.

Κάνει τρομερή εντύπωση, ο στίχος…

και περνούν και πίνουν και διαγράφουν

την γενικοκεντρικοστεγανή αρτηρία του εγκεφάλου μου

και κοσκινίζουν τα λεπτοκαμωμένα μου καπρίτσια

…που εμφανίζεται στο Τζονιχάκειον Άσμα.

Με αυτό το ποίημα, ο Τζονιχάκης, έγινε θρύλος στον χώρο του ελληνικού ροκ.

Ο γιος του «Μπάμπη του φλου»

Ο Τζονιχάκης, έγινε κολλητός φίλος με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, και σε αυτόν εξιστορούσε συχνά, τις περιπέτειες του πατέρα του, Μπάμπη, που ήταν άνεργος, θυμόσοφος, γυναικάς, επιρρεπής στο ποτό, και είχε το παρατσούκλι «Φλου», αφού συνήθιζε να λέει «τα πάντα είναι φλου». Με αυτές τις διηγήσεις, ο Παύλος εμπνεύστηκε το τραγούδι «Ο Μπάμπης ο Φλου» που αγαπήθηκε πολύ από τη ροκ νεολαία.

Ο Νίκος Τζονιχάκης, ήταν από τους πρώτους μακρυμάλληδες στην εποχή της δικτατορίας. Είχε μάλιστα πιαστεί, σε μπλόκο που έκανε τότε η αστυνομία στην Πλάκα, και κουρεύτηκε από τον ίδιο τον συνταγματάρχη Λαδά, τον επονομαζόμενο και ψαλιδοχέρι, λόγω της εμμονής που είχε να κουρεύει τους μακρυμάλληδες.

Ο Νίκος Τζονιχάκης με τον κιθαρίστα του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Απροσάρμοστων, Βασίλη Πετρίδη.

Εκτός από ποιητής, ήταν και καλός μουσικός. Μάλιστα, για ένα διάστημα, υπήρξε μέλος του ιστορικού συγκροτήματος MGC, ως τραγουδιστής, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Πουλικάκο, που είχε μπει φυλακή (1968), αλλά και παραμένοντας για ένα διάστημα στο συγκρότημα, όταν ο Πουλικάκος αποφυλακίστηκε. Συνέθεσε πολλά τραγούδια, που παραμένουν ανέκδοτα.

Ο Νίκος Τζονιχάκης, ζούσε για πολλά χρόνια στο ημιυπόγειο εργαστήρι και σπίτι του στην Κυψέλη. Στην είσοδο είχε γράψει τα στοιχεία του και «ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΣΚΕΜΜΕΝΩΣ» που δήλωνε ότι με δική του θέληση ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού, αν και μουσικός. Στην πόρτα, είχε γραμμένο ΜΗΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΙΤΩ, αφού, αν και αγράμματος, εκτιμούσε πολύ το διάβασμα και τα βιβλία. Πολλές φιλοσοφικές συζητήσεις έκανε με φίλους του, στο εσωτερικό του εργαστηρίου, που ονόμαζε ΧΩΡΟ ΣΥΣΚΕΨΕΩΣ.

Ο τρόπος που τραγουδούσε ήταν μοναδικός, και θύμιζε James Brown. Άλλωστε ένα από τα παρατσούκλια του ήταν αυτό, που του το είχε αποδώσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Ένα άλλο παρατσούκλι του, ήταν αίλουρος γάτος, αφού ήταν γυμνασμένος πολύ και έκανε πήδους την ώρα που τραγουδούσε.

Η κηδεία του έγινε πριν λίγες μέρες, στο χωριουδάκι του, στους Καθενούς. Αναπαύεται τώρα στον ίδιο τάφο με την μητέρα του που υπεραγαπούσε.

Φωτογραφίες: Μανώλης Νταλούκας

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact