ΚΟΣΜΟΣ

Νησιά Γκαλαπάγκος: Υπό έλεγχο η κηλίδα ντίζελ που απειλούσε το εύθραυστο οικοσύστημα

«Υπήρξε διαρροή καυσίμου, τα μέλη του πληρώματος της φορτηγίδας έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν τις ζωές τους»

Υπό έλεγχο έχει τεθεί κηλίδα από ντίζελ που σχηματίστηκε μετά το ναυάγιο φορτηγίδας με περίπου 2.300 λίτρα του καυσίμου αυτού σε λιμάνι των νήσων Γκαλαπάγκος, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Ισημερινού, οι οποίες ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προστασία του εύθραυστου οικοσυστήματος του αρχιπελάγους αυτού που έχει ενταχθεί στην Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από ένα σύνολο δράσεων για να αμβλυνθούν ενδεχόμενοι αντίκτυποι» του ατυχήματος, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας του Ισημερινού. «Με την επιχείρηση επέμβασης τέθηκε υπό έλεγχο η κηλίδα» του καυσίμου, σημείωσε.

Το ατύχημα αυτό, από το οποίο τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, σημειώθηκε σε λιμάνι της νήσου Σαν Κριστόμπαλ, όταν κατέρρευσε γερανός ενώ τοποθετούσε εμπορευματοκιβώτιο στη φορτηγίδα. Το πλοίο, αποσταθεροποιημένο, ανατράπηκε.

«Υπήρξε διαρροή καυσίμου, τα μέλη του πληρώματος της φορτηγίδας έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν τις ζωές τους», είχε ανακοινώσει νωρίτερα η ECU 911, η υπηρεσία ασφάλειας των νησιών, τα οποία απέχουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την ήπειρο και στα οποία το οικοσύστημα είναι ένα από τα πιο εύθραυστα του πλανήτη.

#SanCristóbal| El @parquegalapagos y @armada_ecuador colocan barreras de contención y paños absorbentes para reducir el riesgo ambiental por hundimiento de gabarra Orca, con 600 galones de diesel almacenados. Desde #SantaCruz se dispone el envío de material de contingencia. pic.twitter.com/nQ0aRVug8I

— Parque Galápagos (@parquegalapagos) December 22, 2019

Προσωπικό του στρατού και της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος έστησε «φράγματα περιορισμού» της κηλίδας και άπλωσε «απορροφητικά υφάσματα» για να μειωθεί «ο κίνδυνος για το περιβάλλον εξαιτίας του ναυαγίου της φορτηγίδας Orca», είχε επίσης διευκρινίσει νωρίτερα μέσω Twitter το Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος, ο φορέας ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία των νησιών.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η εξάπλωση» του καυσίμου, υπογραμμίζει η προεδρία του Ισημερινού στην ανακοίνωσή της.

«Γίνονται εργασίες ανάκτησης του ντίζελ και η διαδικασία της ανέλκυσης (της φορτηγίδας και του γερανού) θα γίνουν στη συνέχεια», δήλωσε παράλληλα σε δημοσιογράφους ο Νόρμαν Ουρέι, αξιωματούχος των Γκαλαπάγκος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αρχιπέλαγος των νησιών Γκαλαπάγκος έλκει το όνομά του από τις γιγάντιες χελώνες που ζουν σε αυτά. Συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών που διατύπωσε ο άγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact