ΚΟΣΜΟΣ

Ντάισελμπλουμ: «Eκρηξη» ενόχλησης στo Eurogroup για την Αθήνα

«Εκρηξη» εκνευρισμού προκάλεσε το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Ρίγας, όπως αποκάλυψε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που όμως θέλησε να βγάλει το βάρος από τους ώμους του Γιάνη Βαρουφάκη. Οπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση δεν είναι ένα πρόσωπο, αλλά η έλλειψη προόδου.

Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ακόμη δεν είναι κοντά σε συμφωνία η Αθήνα με τους δανειστές, αν και αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Μιλώντας για την επίμαχη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα, τόνισε ότι το πρόβλημα στις συζητήσεις δεν περιορίζεται στη σχέση με τον Ελληνα υπουργό, αλλά τόνισε ότι εκεί υπήρξε «έκρηξη ενόχλησης», εξαιτίας της έλλειψης προόδου.

«Εχουμε κάνει πρόοδο, αλλά ακόμη δεν είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν ξέρω πόσο», τόνισε αναφερόμενος στη συμφωνία.

Bloomberg: Παραμονεύει η ΕΚΤ

Ελληνες αξιωματούχοι στριμώχνονται με τους δανειστές για να ετοιμαστούν για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απειλεί να περιορίσει την χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης της χώρας αν δεν υπάρξουν βήματα προόδου προς τη συμφωνία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η ΕΚΤ αναζητά σημαντική πρόοδο στη συμφωνία για να δικαιολογήσει τη διατήρηση της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης που κρατά ζωντανό το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Η κεντρική τράπεζα αναθεωρεί την παροχή ρευστότητας κάθε εβδομάδα και στις 6 Μαΐου ανέφερε ότι θα εξετάσουν τον περιορισμό της πρόσβασης αν παραμείνουν σε αδιέξοδο Ελλάδα και δανειστές, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, το ΔΝΤ και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να βρουν μία λύση, αλλά αυτή είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.

Η υποστήριξη στον Τσίπρα

Καθώς το αδιέξοδο των τεσσάρων μηνών εκτροχιάζει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω φόβων ότι μπορεί η χώρα να εκδιωχθεί από το ευρώ, η υποστήριξη στον Αλέξη Τσίπρα υποχωρεί, σημειώνει το Bloomberg, κάνοντας αναφορά στη δημοσκόπηση της Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών, σύμφωνα με την οποία το 54% των Ελλήνων υποστηρίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, σε σύγκριση με το 82% του Φεβρουαρίου. Σημειώνει όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα.

Χωρίς ξεκάθαρα σημάδια προόδου τη Δευτέρα, ή αν υπάρξει όποιο πρόβλημα με τη δόση που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ την Τρίτη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλει στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών για το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης, τονίζει το Bloomberg.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν δηλώσει ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι εφικτή. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει τη βεβαιότητα ότι επίκειται συμφωνία, μόνο για να αποκρουστεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους, που αναζητούν πιο συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής σε τομείς όπως τα εργασιακά, την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και αναζωπύρωσε την ανησυχία για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact