ΚΟΣΜΟΣ

Ντεμιρτάς: Αδύνατη η διεξαγωγή εκλογών με την κατάσταση στο Κουρδικό

Καθημερινές συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας και εθνικιστές του Ερντογάν

Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία «καθιστά αδύνατη» την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), δεκάδες γραφεία του οποίου σε όλη την Τουρκία δέχθηκαν τη νύχτα επίθεση από οργισμένα πλήθη τούρκων εθνικιστών.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκανε τη δήλωση αυτή από το Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) μετά την κατάρρευση τον Ιούλιο της εκεχειρίας που τηρούσαν.

Οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται κάποιες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ελπίζει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να επιτρέψει την αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος που θα δώσει στον πρόεδρο Ερντογάν τις υπερεξουσίες που επιδιώκει.

“Καθίσταται αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές δεδομένης της κατάστασης ασφάλειας στην περιοχή”, σημείωσε ο Ντεμιρτάς στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε από το Ντιγιάρμπακιρ.

«Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές και δεν λέμε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, αλλά θέλουμε οι συνθήκες στην περιοχή να βελτιωθούν πριν από την διεξαγωγή εκλογών», πρόσθεσε.

Περισσότερα από 100 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μετά την επανάληψη των συγκρούσεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών αξιωματούχων και πηγών της ασφάλειας. Εξάλλου περίπου 2.000 μαχητές του PKK έχουν επίσης σκοτωθεί, σύμφωνα με δήλωση που έκανε την Κυριακή ο Ερντογάν.

Εξάλλου χθες η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα σε γραφεία του ομίλου εταιρειών Koza Ipek Holding, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πολιτικό αντίπαλο και σφοδρό επικριτή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δικαστήριο εξέδωσε ένα δεύτερο ένταλμα έρευνας αυτόν τον μήνα και η αστυνομία πραγματοποίησε χθες έρευνα σε άλλη εταιρεία του ομίλου, αναζητώντας οικονομικά έγγραφα, σύμφωνα με αξιωματούχο της εταιρείας.

Ο Ερχάν Μπασγιούρτ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Bugun, η οποία ανήκει στον Koza Ipek, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το ένταλμα έρευνας εκδόθηκε για τη συγκέντρωση των ισολογισμών των εταιρειών Koza Altin και Koza Metal.

Ο όμιλος Koza Ipek δραστηριοποιείται στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της ενέργειας και της μεταλλευτικής στην πρωτεύουσα Άγκυρα και διατηρεί στενές σχέσεις με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία αυτή.

Η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο και την 1η Σεπτεμβρίου σε γραφεία του Koza Ipek.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact