ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Ίσως παγώσουν τα διαρθρωτικά κεφάλαια για την Ισπανία και την Πορτογαλία

«Δεν εκπλήρωσαν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, διεμήνυσε ότι η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες.

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν εκπλήρωσαν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό είναι αναμφισβήτητο», είπε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στο εβδομαδιαίο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί «πολύ σύντομα» στην ημερήσια διάταξη στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις. «Εάν η Επιτροπή και το Συμβούλιο διαπιστώσουν ότι η Ισπανία και Πορτογαλία απέτυχαν να εκπληρώσουν τους στόχους τους, η Επιτροπή θα προτείνει μεταξύ άλλων σε ποιο βαθμό θα παγώσουν τα διαρθρωτικά κεφάλαια» για τις δύο χώρες.

«Οι δύο χώρες δεν διόρθωσαν έγκαιρα τα ελλείμματά τους, θα λάβουμε κατά συνέπεια τις αναγκαίες αποφάσεις. Αυτή η απόφαση επαφίεται πάντως στο σύνολο του κολεγίου των επιτρόπων. Δεν θέλω να προδικάσω» το αποτέλεσμα των συζητήσεων, πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις.

Οι επίτροποι της ΕΕ συναντώνται την Τρίτη για να συζητήσουν σχετικά και αναμένεται να λάβουν μια απόφαση με συναίνεση.

Οι κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες μέλη της ευρωζώνης στις οποίες θα επιβληθεί η καταβολή προστίμου.

Το 2015, το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3%) και τους στόχους που είχε ορίσει η Κομισιόν (4,2%).

Η Πορτογαλία κατέγραψε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά ενώ ο καθορισμένος στόχος ήταν να το μειώσει κάτω από το 3%.

Ενώ οι Βρυξέλλες αποφάσισαν τον Μάιο να αναβάλουν για την 5η Ιουλίου την απόφασή τους για την επιβολή κυρώσεων ή μη στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει διχασμένη για το ζήτημα, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται κατόπιν να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών στο συμβούλιο τους στις Βρυξέλλες που αναμένεται να συγκληθεί την 12η Ιουλίου.

Όπως και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στις αρχές του Ιουνίου, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε εξάλλου ότι η Γαλλία πρέπει να εκπληρώσει απόλυτα τους στόχους της το 2017.

«Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το επόμενο έτος», είπε.

Παρά τις υποσχέσεις της, η Γαλλία δεν έχει ακόμη καταφέρει να μειώσει κάτω από 3% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμά της και έχει εξασφαλίσει πολλές περιόδους χάριτος, με το 2017 να θεωρείται η καταληκτική προθεσμία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact