ΥΓΕΙΑ

Ο αρωματικός κόσμος των μπαχαρικών

Τα μπαχαρικά κάποτε ήταν τόσο πολύτιμα, που δίνονταν ως δώρα στους βασιλιάδες. Σήμερα, απλά προσθέτουν γεύση στο πιάτο μας, προσφέροντας όμως συγχρόνως και πολύτιμες ουσίες στον οργανισμό μας.

Κόλιαντρο

Φρέσκο, σε μορφή σπόρων ή σκόνης, το κόλιαντρο είναι πολύτιμο και το ίδιο αποτελεσματικό. Περιέχει φυτοοιστρογόνα που δρουν ενάντια στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο καθώς και στα προβλήματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.

Γλυκάνισο

Η κινεζική ιατρική το χρησιμοποιεί ως φάρμακο για τις διαταραχές της πέψης και το βήχα. Επίσης καταπραΰνει το άσθμα και τα φουσκώματα. Ως αφέψημα ανακουφίζει από φουσκώματα και κολικούς.

Βανίλια

Πλούσια σε φυτοοιστρογόνα, η βανίλια ανακουφίζει τις διαταραχές του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Όσο για το αιθέριο έλαιό της βοηθά τη χώνεψη. Τελευταία, μάλιστα, η βανίλια επιστρατεύτηκε ως όπλο και για το αδυνάτισμα: Η εισπνοή του αρώματός της μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για σοκολάτα.

Κανέλα

Ο αποξηραμένος φλοιός της κανέλας ρίχνει την υψηλή χοληστερόλη και τη γλυκαιμία στο αίμα των διαβητικών. Η κατανάλωσή της σε μικρές δόσεις βοηθά τον οργανισμό να ισορροπεί μια διατροφή πλούσια σε λίπη και σάκχαρα.

Γαρίφαλο

Στο Μεσαίωνα μασούσαν μοσχοκάρφια για να καταπραΰνουν τον πονόδοντο. Ακόμα όμως και σήμερα η ιατρική χρησιμοποιεί το αντισηπτικό και ελαφρώς αναισθητικό αποτέλεσμα μιας ουσίας που περιέχει. Ενισχύει την όρεξη, ανακουφίζει τα φουσκώματα και βοηθά το στομάχι καταπραΰνοντας τους πόνους του.

Πιπέρι

Μαύρο ή λευκό, το πιπέρι περιέχει ουσίες που προστατεύουν το συκώτι και μάχονται τα μικρόβια. Ενισχύει το μεταβολισμό κι επιταχύνει την καύση του λίπους. Επιπλέον, μετριάζει την όρεξη. Τέλος, ανακουφίζει από τον πόνο και γι’ αυτό αποτελεί συστατικό ορισμένων φαρμάκων και αλοιφών.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Μειώνει το ποσοστό λίπους στο αίμα, ανακουφίζει τους ρευματικούς πόνους, δρα ενάντια στα μικρόβια, ανακουφίζει τις ναυτίες και τα στομαχικά προβλήματα και θεωρείται ότι μπορεί ακόμα και να λειτουργεί προστατευτικά για τον καρκίνο. Το χειμώνα, αν το πίνετε σε μορφή αφεψήματος, θα σας κρατά ζεστούς: ρίξτε 2 εκ. καθαρισμένης ρίζας σε ένα λίτρο καυτό νερό, αφήστε για λίγο, και πίνετε στη συνέχεια μια ζεστή, καταπραϋντική κούπα κάθε δυο ώρες.

Πηγή: belife.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact