ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ελληνοαμερικάνος της ηγετικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους

Ο John Georgelas για κάποιους είναι ακόμα και Νο 2 του σημερινού ISIS

Τα ξημερώματα ενός πρωινού του Σεπτεμβρίου 2013, ένα βανάκι σταμάτησε έξω από μια σμπαραλιασμένη βίλα της συριακής πόλης Αζάζ.

Ένας 29χρονος άντρας με πλούσιο μούσι αναδύθηκε από το κτίριο, πλάι στην εγκυμονούσα βρετανή σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά, ηλικίας 8, 4 και 2 ετών. Η οικογένεια μετρούσε μόλις έναν μήνα στη Συρία και τα παιδιά ήταν εμφανώς υποσιτισμένα.

Είχαν περάσει στη δοκιμαζόμενη πόλη από τα τουρκικά σύνορα λίγες βδομάδες πρωτύτερα και τώρα τους είχαν φορτώσει στην καρότσα με κατεύθυνση κάποιο αφύλακτο σημείο των συνόρων.

Τους ξεφόρτωσαν σε ένα απόμερο σημείο, δίπλα σε πινακίδες που ενημέρωναν για ύπαρξη ναρκοπεδίου, καμιά ωρίτσα με τα πόδια μακριά από την τουρκική μεθόριο. Ο Yahya κουβαλούσε μια βαλίτσα κι ένα καροτσάκι, ενώ η Tania έσερνε τα άλλα δυο παιδιά όπως μπορούσε.

Στα σύνορα τους περίμενε ένας λαθροδιακινητής, ο οποίος αφού πήρε τις μερικές εκατοντάδες δολάρια από τον πατέρα, φόρτωσε την οικογένεια και εξαφανίστηκε. Όχι όμως όλη την οικογένεια, μιας και ο Yahya έμεινε πίσω για να ξαναπεράσει τα σύνορα και να συνεχίσει τη μάχη του στο πλευρό του μουσουλμανικού εξτρεμισμού.

Η Tania και τα παιδιά έφτασαν τελικά στην Κωνσταντινούπολη και από κει πήραν τον δρόμο τους για το Λονδίνο και το Τέξας των ΗΠΑ τελικά. Ήταν βλέπετε Βρετανή, κι έτσι δεν είχε πρόβλημα να εισέλθει ξανά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ξαλαφρωμένος ήταν όμως από την περιπέτεια και ο Yahya, καθώς είδε ότι η ιδέα του να φέρει στο Ισλαμικό Κράτος τη γυναίκα και τα παιδιά του δεν ήταν καθόλου σοφή κίνηση.

Τώρα μπορούσε να αφιερωθεί απερίσπαστος στο έργο του για την επέκταση του αυτοανακηρυγμένου χαλιφάτου και είχε μάλιστα αρκετές ιδέες για το πώς θα γινόταν όλο αυτό. Μέχρι τότε είχε αυξήσει αρκετά την επιρροή του στις τάξεις της ιεραρχίας και όλα έμοιαζαν ελπιδοφόρα γι’ αυτόν.

AP_16345605876722

Ποιος ήταν όμως αυτός; Ο κόσμος δεν θα άκουγε το όνομα Yahya Abu Hassan παρά το 2014, όταν το Ισλαμικό Κράτος ήταν πια κάτι που κανείς δεν μπορούσε να αγνοήσει. Οι πρώτες αναφορές των ανταποκριτών έκαναν λόγο για έναν «δάσκαλο», «κήρυκα», ακόμα και «αρχηγό», ο οποίος είχε περάσει αρκετό καιρό προετοιμάζοντας τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους της Δύσης για τις υποχρεώσεις που όφειλαν να τηρήσουν μόλις ιδρυόταν το Ισλαμικό Κράτος.

Όλοι μιλούσαν για έναν μυστηριώδη προσήλυτο, έναν Αμερικανό, όπως έλεγαν, που κήρυττε τις πιο σκληροπυρηνικές αναγνώσεις του Κορανιού και του αναγνώριζαν τη βαθύτατη γνώση τόσο των ισλαμικών νόμων όσο και της αραβικής γλώσσας και γραμματείας. Οι τζιχαντιστές της Συρίας τον ήξεραν μόνο ως όνομα, ένα όνομα που προκαλούσε ωστόσο δέος.

Δυο-τρεις μεγάλες εφημερίδες φιλοξένησαν κάποια δειλά άρθρα γι’ αυτόν εκεί στις αρχές του 2014, απ’ όπου μάθαμε ότι ήταν ένας από τους κύριους μοχλούς πίεσης για την ίδρυση του κρατιδίου της φρίκης. Ο Yahya κήρυττε πως οι συνθήκες είχαν ωριμάσει, καθώς και εδάφη είχαν πια στα χέρια τους και έναν αναγνωρισμένο αρχηγό, κάποιον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, κι έτσι δεν θα έπαιρνε καιρό για να ακούσει ο κόσμος για το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Yahya σύντομα αναδύθηκε ως δεξί χέρι του Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, εκπροσώπου του ISIS, περιφερειακού αρχηγού αλλά και επικεφαλής του βραχίονα της διεθνούς τρομοκρατίας κάτω από τη σημαία του χαλιφάτου. Ο Αμερικανός ήταν μεταξύ της ομάδας των ιδρυτών που έστειλαν εκείνη την επιστολή που ενημέρωναν τους τοπικούς εμίρηδες για την επικείμενη ίδρυση του χαλιφάτου και παρόντας φυσικά στη Μοσούλη του Ιράκ για την επίσημη ίδρυση αυτού που θα γινόταν παγκοσμίως γνωστό ως Ισλαμικό Κράτος.

Η εικόνα του όμως, ένας λευκός αγγλόφωνος προσήλυτος με πανίσχυρες διασυνδέσεις στα πλοκάμια του φονταμενταλισμού, φάνταζε ολότελα ξένη. Κι έτσι δεν θα έπαιρνε πολύ στους ρεπόρτερ να ξεκινήσουν την περιπέτεια για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του…

Από την Κρήτη στο Τέξας, κι από κει στο χαλιφάτο της οργής

geooodorgelllasfd1

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ήρθαν στο φως για το ποιόν του ήταν πως ο Abu Yahya ήταν Έλληνας! Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισλαμικού Κράτους και επιχειρησιακός αρχηγός ελληνικής καταγωγής δεν είναι ακριβώς κάτι που συναντάς και κάθε μέρα.

«Μεγάλο μυαλό και έμπιστο μαχητή» τον αποκαλούσαν τώρα οι πηγές, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θα μιλούσαν για τον ομογενή που είχε ανέλθει τα σκαλιά της ζοφερής αυτής ιεραρχίας. Ο Yahya δεν σταματούσε εξάλλου να γράφει, σε αγγλικά και άπταιστα αραβικά, για τον ιερό πόλεμο κατά της Δύσης, καλώντας τους μουσουλμάνους αδελφούς να σκοτώσουν τους απίστους και να μεταναστεύσουν μαζικά στο Ιράκ, ώστε να γιγαντωθεί το χαλιφάτο και να φτάσει ως τη Μεσόγειο, μια θάλασσα που είχε πάντα στην καρδιά του.

Δεν θα έπαιρνε πολύ να μάθουμε πως οι σύντροφοί του τον αποκαλούσαν «Bahrumi», μια μείξη των αραβικών λέξεων «bahr» (θάλασσα) και «rumi» (ρωμαϊκός). Yahya της Ρωμαϊκής Θάλασσας ή ακόμα και Yahya της Μεσογείου τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι τζιχαντιστές και δεν ήταν καθόλου τυχαία όλα αυτά, καθώς η καταγωγή του ήταν πράγματι από την Κρήτη.

Ένα σύντομο βιογραφικό του έδωσε μάλιστα ο ίδιος στην κυκλοφορία. «Γεννημένος το 1404», μας λέει, που κατά τις αραβικές γραφές είναι το 1983-1984, είχε γεννηθεί μας λέει «Ναζαρηνός» (Χριστιανός) και είχε μεταστραφεί στο Ισλάμ το 1422 (2001-2002). Είχε ταξιδέψει πολύ αναζητώντας τη γνώση και τη σοφία του Αλλάχ και ο Αλλάχ τον πρόσταξε κάποια στιγμή μνα μετακομίσει στο Χαλέπι της Συρίας.

AP_817556148506

Και ο μίτος του μυστηρίου άρχισε να ξεδιπλώνεται. Το «Yahya» είναι το αραβικό ισοδύναμο του αγγλικού «John», ή Ιωάννης στα ελληνικά. Κάποιος Ιωάννης Γεωργιλάκης εντοπίστηκε κάποια στιγμή στο Facebook να φορά τη χαρακτηριστική μουσουλμανική φορεσιά και να παίζει με τα παιδιά του.

Ήταν όμως ο John Georgelas αυτός ο Γεωργιλάκης; Ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή για τον οποίο είχε εκδώσει ανακοινωθέν το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη από τις 15 Αυγούστου 2015, στο οποίο μας έλεγε πως «ιδρυτής ιστοσελίδας υπέρ της τζιχάντ καταδικάστηκε σε 34 μήνες»; Ένας Ελληνοαμερικανός που ζούσε στο Τέξας και είχε μεταστραφεί στο φονταμενταλιστικό Ισλάμ; Ήταν και παραήταν!

Ο Georgelas ήταν εξάλλου ένας από τους μόλις 53 αμερικανούς πολίτες που είχαν μετακομίσει από την πρώτη στιγμή στη Συρία ως τζιχαντιστές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τους είχαν όλους φακελωμένους. Πόσο μάλλον αυτόν, που ήταν φυσικός αρχηγός τους. Καθώς δεν μιλάμε για έναν ακόμα πιστό στρατιώτη του δολοφονικού σκοπού του χαλιφάτου, αλλά για προβεβλημένο μέλος του ISIS τόσο στο άγνωστο εσωτερικό του όσο και διεθνώς.

Τον Αύγουστο του 2015 ένας αμερικανός δημοσιογράφος του «The Atlantic» πετάχτηκε μέχρι το πατρικό του σε κωμόπολη του Τέξας, όπου βρήκε τον Timothy Georgelas και τη γυναίκα του Martha, τους γονείς του αρχιτζιχαντιστή δηλαδή. Ο πατέρας ήταν γιατρός και απόφοιτος μάλιστα της περίβλεπτης στρατιωτικής ακαδημίας των ΗΠΑ, του West Point. Δεν έμοιαζαν, όπως ομολογεί ο δημοσιογράφος, για άνθρωποι που θα ανέθρεφαν έναν τρομοκράτη.

«Αυτός και ο John είναι εχθροί, εχθροί μέχρι τη Μέρα της Κρίσης», του είπε ένας ομογενής γείτονας που τους ήξερε καλά. «Σε κάθε βήμα της ζωής του έπαιρνε τις λάθος αποφάσεις, από το Γυμνάσιο και μετά», δήλωσε ο Tim στον δημοσιογράφο Graeme Wood, «δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω γιατί έπρεπε να πετάξει ό,τι είχε φτιάξει».

Γιατί όμως την ώρα που δύο από τις αδερφές του είχαν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο, ο μοναχογιός του Tim εγκατέλειψε το κολλέγιο και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη για να διεξάγει ιερό πόλεμο για χάρη του Ισλάμ και, γιατί όχι, μαζικές δολοφονίες;

Ο πατέρας τον απεικόνιζε με τα μελανότερα χρώματα, ένα διαχρονικό μαύρο πρόβατο της ελληνικής ομογένειας που τώρα ωστόσο είχε μετατραπεί σε λύκο. Και ήταν ο Timothy Georgelas αυτός που αποκάλυψε τελικά την ταυτότητα του τζιχαντιστή αρχηγού.

AP_16252583185009

Ο John Thomas Georgelas γεννήθηκε λοιπόν τον Δεκέμβριο του 1983 σε μια ευκατάστατη οικογένεια με μεγάλη στρατιωτική παράδοση. Ο παππούς του ήταν ο συνταγματάρχης John Georgelas, που είχε τραυματιστεί δύο φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τα παράσημα να κρέμονται από τη στολή του. Όσο για τον πατέρα του, είχε βγάλει κι αυτός ανώτερη στρατιωτική ακαδημία, πριν αποφασίσει να γίνει στρατιωτικός γιατρός. Ο Timothy αποστρατεύτηκε το 2001 με τον βαθμό του συνταγματάρχη και συνέχιζε πια την ιατρική του καριέρα σε ογκολογικό κέντρο του Ντάλας.

Ο μικρός John μεγάλωσε λοιπόν μέσα στην αγαπημένη αυτή οικογένεια με τις συντηρητικές αρχές και την αγάπη για τη θρησκεία. Με τα ιδεώδη αυτά γαλουχήθηκε. Ο πατέρας του μας είπε μάλιστα πως ήταν ένας ελληνορθόδοξος παπάς αυτός που είχε ενσταλάξει στην παιδική του καρδιά τη δυσπιστία για τους μουσουλμάνους, κι έτσι δεν μπορούσε να καταλάβει πώς στο καλό μεταστράφηκε ο μοναχογιός του στον ισλαμισμό!

Ο πατέρας είπε ακόμα πως ο έφηβος John πειραματίστηκε με τα ναρκωτικά και όταν τελείωσε τελικά κακήν κακώς το σχολείο, το μόνο που είχε μάθει ήταν λίγη πληροφορική, λίγο σκέιτμπορντ, αλλά και ροπή στα παραισθησιογόνα μανιτάρια. Έγινε τελικά δεκτός σε κολέγιο του Τέξας, καθώς είχε αποφασίσει να σπουδάσει φιλοσοφία, τα παράτησε όμως σύντομα. Κι αυτό για να…Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact