ΒΙΝΤΕΟ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Έλον Μασκ φοβάται την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τους φόβους που τον διακατέχουν πάνω στο ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης εξέφρασε εκ νέου χθες ο ιδρυτής της SpaceX και της Tesla Motors, Έλον Μασκ, γνωστός για τα ιδιαίτερα φιλόδοξα τεχνολογικά projects που υποστηρίζει.

Ειδικότερα, ο Μασκ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι αξίζει να διαβάσει κανείς το «Superintelligence» του Νικ Μπόστρομ, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πιθανώς να είναι πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά όπλα».

Παραμένοντας στο συγκεκριμένο θέμα του κινδύνου από την Α.Ι. ο Έλον Μασκ πρότεινε επίσης την ανάγνωση του «Our Final Invention» του Τζέιμς Μπάρατ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν είμαστε απλά ο βιολογικός boot loader για την ψηφιακή υπερ-νοημοσύνη. Δυστυχώς, αυτό γίνεται όλο και πιο πιθανό».

Ο κίνδυνος μιας «singularity» – ειδικός όρος της επιστημονικής φαντασίας που χρησιμοποιείται για τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει να εξελίσσεται χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου, ξεπερνώντας και ενδεχομένως απειλώντας τον- δείχνει να ξεφεύγει από τα όρια της ΕΦ, καθώς δεν είναι λίγοι οι φουτουριστές που έχουν εκφράσει ανάλογους προβληματισμούς, όπως ο Ρέι Κερτσβάιλ, που πλέον εργάζεται για τη Google. Επίσης, το «μοτίβο» της «εξέγερσης των μηχανών» είναι γνωστό και μη εξαιρετέο στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη λογοτεχνία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον «Εξολοθρευτή», το «Matrix», το «Battlestar Galactica», το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» και άλλα.

Σε συνέντευξή του στο CNBC τον Ιούνιο ο Μασκ είχε εκφράσει ξανά τους προβληματισμούς του στο αντικείμενο, καθώς, ερωτηθείς σχετικά με την επένδυσή του στην εταιρεία Vicarious, η οποία ασχολείται με την έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, είχε απαντήσει ότι θα ήθελε να έχει εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν «κίνδυνοι» σε αυτόν. Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί, απάντησε ότι «έχουν γυριστεί ταινίες για αυτό, όπως, ξέρετε, ο “Terminator”».

«Στην ταινία, “Terminator” ξέρετε, δεν περίμεναν ακριβώς τέτοιου είδους εξέλιξη» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο Μασκ ήταν ένας από τους πρώιμους επενδυτές και της εταιρείας Deep Mind, η οποία αργότερα αγοράστηκε από την Google. Στην Vicarious έχουν επενδύσει και άλλα μεγάλα ονόματα, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο ηθοποιός Άστον Κούτσερ. Σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει σαν το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όραση, την κίνηση και την ομιλία, με απώτερο στόχο έναν υπολογιστή ο οποίος θα μπορεί να σκέφτεται σαν άνθρωπος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε προκύψει ένταση στον χώρο της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης εξαιτίας ανακοίνωσης του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ (Βρετανία) ότι ένα πρόγραμμα πέρασε «για πρώτη φορά» το τεστ Τούρινγκ (θεωρείται ορόσημο για το αν μία μηχανή «σκέφτεται» ή όχι). Πολλοί ερευνητές (και μη) αντέδρασαν, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο τεστ «παρερμηνεύτηκε» στην εν λόγω περίπτωση, και ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πως ο «Eugene» (το πρόγραμμα) είναι «νοήμων» – τουλάχιστον, όπως εκλαμβάνεται «κανονικά» η έννοια της νοημοσύνης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact