ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Έμπολα των φτωχών, του Νίκου Κυριακίδη

Μια ακόμα «απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια»… διέγνωσε την περασμένη εβδομάδα από το οβάλ γραφείο του στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα και σαν καλός πλανητάρχης έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Όχι, αυτή την φορά δεν μίλησε για μοχθηρούς σκοταδιστές τρομοκράτες σε κάποια άκρη της γης που απειλούν τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου.

Η «διάγνωση» αφορούσε την επιδημία ενός φονικού ιού, μια απειλή ίσως περισσότερο πραγματική από την τρομο-κουλτούρα και τη διασπορά της.

Μόνον που η ευαισθητοποίηση του ως ηγέτη του πιο ανεπτυγμένου μέλους της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης για την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική, ήρθε κάπως καθυστερημένα. Ίσως και εξαιτίας της ακραίας πιθανότητας να φτάσει το κακό στις αμερικανικές ακτές, με συνεπακόλουθα φαινόμενα κοινωνικής και οικονομικής απορρύθμισης μεγέθους Αποκάλυψης.

Χασούρα…

Όμως, μακριά απ’ τα κηρύγματα των πολιτικών, οι άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας αρχίζουν πια να λένε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Η αποτυχία να αντιμετωπιστεί η επιδημία στην Αφρική δεν οφείλεται σε επιστημονική αδυναμία, στη δυσκολία δηλαδή να λυθεί ο βιολογικός «γρίφος» του ιού και να αναπτυχθούν οι κατάλληλες θεραπείες. Οφείλεται στη σκανδαλώδη αδιαφορία του ανεπτυγμένου κόσμου να χρηματοδοτήσει τη σχετική έρευνα επειδή θεωρείται μη κερδοφόρα “επένδυση”…

Όπως λέει εν είδει καταγγελίας ο δρ. Τζον Άστον, πρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, οι φαρμακευτικές εταιρείες της Δύσης δεν έχουν κανένα λόγο να προσπαθήσουν να θεραπεύσουν τον Έμπολα, επειδή είναι μια αρρώστια που σκοτώνει ως επί τον πλείστον φτωχούς Αφρικανούς. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent, ο δρ. Άστον παραλλήλισε τη σημερινή επιδημία αιμορραγικού πυρετού από τον Έμπολα στη δυτική Αφρική, με την κατάσταση που επικρατούσε στα πρώτα χρόνια της επιδημίας του AIDS στη Δύση. Έκανε μάλιστα λόγο για «ηθική χρεοκοπία» του καπιταλισμού στο πλαίσιο του οποίου οι φαρμακευτικές βιομηχανίες δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να επενδύουν σε θεραπείες, οι οποίες απευθύνονται σε «ανίσχυρες μειονοτικές ομάδες».

Σκάνδαλο

«Πρέπει να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την επείγουσα κατάσταση σαν να συνέβαινε εδώ στο Λονδίνο, στο Κένσινγκτον, στο Τσέλσι, στο Ουέστμίνστερ. Πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε το σκάνδαλο της απροθυμίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας να επενδύσει στην επιστημονική έρευνα για θεραπείες και εμβόλια για τον Έμπολα, επειδή από την πλευρά τους θεωρούν πως οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που δεν δικαιολογούν την επένδυση (…) Είναι μια ηθική χρεοκοπία του καπιταλισμού ο οποίος ενεργεί έξω από το πλαίσιο της ηθικής και της κοινωνίας», έγραψε στο άρθρο του ο Βρετανός επιστήμονας. Για τον δρ. Άστον, η διεθνής κοινότητα απαιτείται να υποχρεωθεί σε μια πραγματική δέσμευση για την καταπολέμηση της φτώχειας και της περιβαλλοντικής εξαθλίωσης, καταστάσεις μέσα στις οποίες ευδοκιμούν οι επιδημίες.

Αν και τα λόγια του Άστον αποτελούν την πλέον ξεκάθαρη, εκ μέρους ενός κορυφαίου επαγγελματία της Υγείας, καταγγελία για την αδιαφορία της φαρμακευτικής βιομηχανίας απέναντι στον Έμπολα, δεν είναι και τα μοναδικά. Ένας άλλος επιστήμονας, ο δρ. Ντάνιελ Μπάους, ειδικός στον φονικό ιό, από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μάχη κατά του ιού, αλλά «τα οικονομικά συνεχίζουν να στέκονται εμπόδιο» στην προσπάθεια. «Αυτές οι επιδημίες επηρεάζουν τις φτωχότερες κοινότητες του πλανήτη. Αν και προκαλούν απίστευτη αναταραχή, είναι σχετικά σπάνιες. Έτσι, αν κοιτάξετε το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών, θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός», λέει ο Αμερικανός γιατρός.

Τρομοκρατία…

Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο – ερευνητή Χάινζ Φέλντμαν, του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID), το τελευταίο ξέσπασμα της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού στην Αφρική ίσως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ο Φέλντμαν είχε ανακαλύψει και παρασκευάσει το 2005 εμβόλιο κατά του Έμπολα- με δημοσιευμένη επιστημονική εργασία- το οποίο ήταν αποτελεσματικό στους μακάκους πιθήκους. Δεν υπήρχαν όμως λεφτά για να συνεχιστούν οι έρευνες, κυρίως για να προχωρήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ο Φέλντμαν παραδέχεται πως καθώς ο Έμπολα δεν θεωρείται ακόμα απειλή για τη δημόσια Υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, η μάχη εναντίον του προσελκύει μικρό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές.

Οι επιστήμονες στιγματίζουν το γεγονός πως αυτή τη στιγμή οι έρευνες κατά του ιού στις ΗΠΑ χρηματοδοτούνται «σχεδόν αποκλειστικά» από την αμερικανική κυβέρνηση λόγω του φόβου ότι τρομοκράτες πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τον Έμπολα ως βιολογικό όπλο και να επιτεθούν εναντίον της Αμερικής…

Μάλλον έτσι εξηγούνται τα περί «απειλής για την παγκόσμια ασφάλεια» που “διέγνωσε” ο Ομπάμα και η απόφασή του να σπεύσει σε βοήθεια των δοκιμαζόμενων χωρών της Αφρικής.

avgi.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact