ΕΛΛΑΔΑ

Ο γρίφος της Σανγκάης: Τα συμπτώματα του ιού που έφερε το πιο σκληρό lockdown στον κόσμο

Εικόνες βγαλμένες από εφιάλτη έρχονται από τη Σανγκάη της Κίνας που παρά τη «μίνι» χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε περιοχές όπου δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα κορωνοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους αντιμετωπίζοντας πρόβλημα ακόμα και με τη σίτισή τους.

Το lockdown που αποφασίστηκε στα πλαίσια της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην COVID-19 του Σι Τζινπίνγκ έχει φτάσει στα όριά του μεγάλο αριθμό κατοίκων αφού οικογένειες πεινούν, χωρίζονται και κατοικίδια ασθενών θανατώνονται μαζικά, ακόμη και με ρόπαλα σε κεντρικούς δρόμους.

Πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το σκληρό lockdown της Σαγκάης θεωρώντας πως οι κινεζικές Αρχές… κρύβουν κάτι. Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, η Κίνα αποφάσισε να επιβάλλει τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα λόγω της υποπαραλλαγής Ομικρον 2.

«Οι κινεζικές αρχές αλλά και οι διεθνείς εμπειρογνώμονες αποδίδουν την έξαρση στην επέκταση της ΒΑ.2, δηλαδή της υποπαραλλαγής 2 της Ομικρον. Να επισημάνουμε ότι οι Κινέζοι από την αρχή της πανδημίας είχαν πολιτική μηδενικής ανοχής κρουσμάτων της νόσου COVID-19 και εφάρμοσαν αυστηρά κατασταλτικά μέτρα την τελευταία διετία. Με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειονότητα να μην έχει εκτεθεί καθόλου στον ιό και η προστασία που είχαν αναπτύξει στην Κίνα να προέρχεται μόνο από τους εμβολιασμούς. Επειδή όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πέφτει μετά το εξάμηνο, αν δεν υπάρχει και ανοσία στον πληθυσμό λόγω της έκθεσης στον κορωνοϊό -όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες- τότε η επέκταση της πανδημίας μπορεί να είναι πιο γρήγορη στις χώρες με πολιτική μηδενικής ανοχής στη νόσο του COVID-19 όπως η Κίνα» είπε ο Ηλίας Μόσιαλος στο iefimerida.gr.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική μηδενικής ανοχής στην Κίνα απαντά: «Με δεδομένο ότι τα εμβόλια είναι πλέον λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας νόσου, αλλά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση των κρουσμάτων με σοβαρή νόσο, οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν αλλάξει στρατηγική. Πλέον, η έμφαση δίνεται στο να διαχειριστούν τις περιπτώσεις όσων έχουν νοσήσει με τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων, αλλά και να αποτρέψουν νέες περιπτώσεις βαριάς νόσησης με την επέκταση των αναμνηστικών δόσεων με 3η και 4η δόση στις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού».

«Είναι αναπόφευκτο ότι αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι θα νοσήσουμε από την Ομικρον, αλλά το θέμα είναι να είμαστε εμβολιασμένοι ή να έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε τις πιθανές επιπλοκές της νόσου» τονίζει ο Ηλίας Μόσιαλος και επισημαίνει: «Η στρατηγική της Κίνας είναι αδιέξοδη, γιατί, ακόμη και αν καταστείλουν το μικρό κύμα που βλέπουμε αυτή την περίοδο στην περιοχή της Σαγκάης και σε μερικές άλλες περιοχές της χώρας, ο κορωνοϊός θα επανέλθει. Εκτός εάν κρατούν την Κίνα σε συνεχή καραντίνα επί πολλά χρόνια, το οποίο θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς και υγειονομικές επιπτώσεις, γιατί ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Φυσικά, η επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων θα είναι επίσης σημαντική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact