ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ.Μητσοτάκης ξηλώνει τον Ποινικό Κώδικα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια κίνηση που είχε προαναγγείλει προχωρά ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Μπαράζ αλλαγών φαίνεται πως ετοιμάζεται να κάνει η νέα κυβέρνηση, η οποία απέδειξε από εχθές κιόλας τον δυναμισμό της.

Πλέον στην κορυφή της ατζέντας της, βρίσκεται η περιβόητη κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, θέση που βρίσκει αντίθετο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ αλλά και ΚΙΝΑΛ. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ανέφερε πως οι απαραίτητες κινήσεις σχετικά με το άσυλο θα γίνουν σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας.

Ο Κ.Τσιάρας, αναφέρθηκε επίσης στον νέο Ποινικό Κώδικα, και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε τροποποιήσεις αλλά και κατάργηση ορισμένων άρθρων του, όπου αυτό γίνεται.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως στον Κώδικα, «υπάρχουν άρθρα στα οποία και ως Νέα Δηµοκρατία και ως υπουργείο Δικαιοσύνης είµαστε εντελώς αντίθετοι».

Πρόσθεσε, µάλιστα, πως «ήταν λάθος να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας από την απερχόµενη κυβέρνηση, µόλις δύο ηµέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών».

Το νομοθετικό αυτό έργο, αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 22 Ιουλίου, αφού η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως σας ενημερώσαμε εχθές σε άρθρο μας, το πρώτο νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αφορά τη δοµή του κράτους, δηλαδή ουσιαστικά την οργάνωση της διακυβέρνησης, και σ’ αυτό αναµένεται να ενσωµατωθούν οι διατάξεις για την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αλλά και ό,τι αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων στον τοµέα της Αυτοδιοίκησης, που αναμένεται να καταργήσει την χαοτική απλή αναλογική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε πως οι αλλαγές θα γίνουν ΑΜΕΣΑ, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, πληροφορίες δίνουν μια πρώτη εικόνα των τροποποιήσεων αυτών:

Πρώτον, οι κλοπές από συμμορίες, από πλημμέλημα, θα γίνουν ξανά κακούργημα, ασχέτως με την αξία των κλοπιμαίων.

Δεύτερον, η κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών μετατρέπεται και πάλι σε κακούργημα, από πλημμέλημα που την είχε τροποποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να ευνοούνται οι κάθε λογής μπαχαλάκηδες.

Τρίτον, θα αυστηροποιηθούν οι όροι αποφυλακίσεως για τρομοκράτες και σκληρούς κακοποιούς.

Στο ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα των φυλακών, από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Μ.Χρυσοχοϊδη, σύμφωνα με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ, υπ’ αριθμ.81 αναφέρεται «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων», αναφέρεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «μεταφέρονται επίσης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού που τις κατέχει, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος, οι ακόλουθες υπηρεσίες:

5.1. από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του άρθρου 17 του π.δ. 96/2017 (Α’ 136) όπως ισχύει, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των υπαγομένων σε αυτή οργανικών μονάδων, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, όπως ισχύει».

Μεγάλο βάρος δίνεται από την κυβέρνηση, στο να αποτραπεί η αποφυλάκιση καταδικασθέντων για τρομοκρατία, με τις υπάρχουσες διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, καθώς σύμφωνα με νομικούς, αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Στελέχη του κόμματος ωστόσο, επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και υποστηρίζουν ότι θα αναζητηθούν όλοι οι πιθανοί τρόποι να «διορθωθούν» τυχόν τέτοιες συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα και φυσικά να μην αποφυλακιστούν οι τρομοκράτες.

Όλα τα παραπάνω όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν αντιδράσεις σε αριστερούς πολίτες, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ όσον αφορά την κατάργηση του ασύλου, διαφωνεί όπως προείπαμε και το ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση που έχει αναλάβει δυναμικά τον ρόλο της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει «πίσω».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact