ΥΓΕΙΑ

Ο κρυφός κίνδυνος της θεραπείας αυξητικής ορμόνης σε παιδιά και αθλητές

Τα παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία αντικατάστασης της αυξητικής ορμόνης για να ψηλώσουν σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα χαμηλού αναστήματος, καθώς και εκείνα που πάσχουν από ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και τους διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικού σε κάθε περίπτωση σε ένα μεγάλο δείγμα ασθενών στη Γαλλία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έλαβαν αυξητική ορμόνη για τη θεραπεία του χαμηλού αναστήματός τους στην παιδική ηλικία. Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προκαλούνται από την ρήξη των αιμοφόρων αγγείων σε νέους ενήλικες, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με τους ερευνητές- σημαίνει ότι θα πρέπει πάντοτε τα παιδιά-ασθενείς και φυσικά οι γονείς τους να ενημερώνονται για τον κίνδυνο αυτό, προτού επιλέξουν την θεραπεία αντικατάστασης αυξητικής ορμόνης.

Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι εφαρμόζουν (συνήθως με παράνομες μεθόδους) θεραπείες με αυξητικές ορμόνες, προκειμένου να αυξήσουν το ύψος τους και άλλες παραμέτρους της φυσικής τους κατάστασης και να έχουν (ενδεχομένως) τεχνητά βελτιωμένες επιδόσεις στο άθλημά τους.

Προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές και αγγειακές νόσους μετά από θεραπευτική αγωγή με αυξητική ορμόνη. Ωστόσο, πριν από αυτή τη νέα έρευνα, λίγα ήταν γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της θεραπείας.

Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος κίνδυνος από την θεραπεία αυξητικής ορμόνης είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στο κεντρικό νευρικό σύστημα εμφανίζει ρήξη (σπάει).

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια, όταν ληφθούν υπόψη όλες οι αιτίες, τείνουν να είναι ισχαιμικού χαρακτήρα. Αυτά προκαλούνται από αποφράξεις των αιμοφόρων αγγείων από σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Η έρευνα αυτή δεν έδειξε τον λόγο που το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ιστορικό θεραπείας με αυξητική ορμόνη, παρά μόνο ότι υπάρχει άμεση σχέση των δύο καταστάσεων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact