ΥΓΕΙΑ

Ο κρυφός κίνδυνος της θεραπείας αυξητικής ορμόνης σε παιδιά και αθλητές

Τα παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία αντικατάστασης της αυξητικής ορμόνης για να ψηλώσουν σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα χαμηλού αναστήματος, καθώς και εκείνα που πάσχουν από ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και τους διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικού σε κάθε περίπτωση σε ένα μεγάλο δείγμα ασθενών στη Γαλλία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έλαβαν αυξητική ορμόνη για τη θεραπεία του χαμηλού αναστήματός τους στην παιδική ηλικία. Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία προκαλούνται από την ρήξη των αιμοφόρων αγγείων σε νέους ενήλικες, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με τους ερευνητές- σημαίνει ότι θα πρέπει πάντοτε τα παιδιά-ασθενείς και φυσικά οι γονείς τους να ενημερώνονται για τον κίνδυνο αυτό, προτού επιλέξουν την θεραπεία αντικατάστασης αυξητικής ορμόνης.

Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι εφαρμόζουν (συνήθως με παράνομες μεθόδους) θεραπείες με αυξητικές ορμόνες, προκειμένου να αυξήσουν το ύψος τους και άλλες παραμέτρους της φυσικής τους κατάστασης και να έχουν (ενδεχομένως) τεχνητά βελτιωμένες επιδόσεις στο άθλημά τους.

Προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές και αγγειακές νόσους μετά από θεραπευτική αγωγή με αυξητική ορμόνη. Ωστόσο, πριν από αυτή τη νέα έρευνα, λίγα ήταν γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της θεραπείας.

Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι ο μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος κίνδυνος από την θεραπεία αυξητικής ορμόνης είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στο κεντρικό νευρικό σύστημα εμφανίζει ρήξη (σπάει).

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια, όταν ληφθούν υπόψη όλες οι αιτίες, τείνουν να είναι ισχαιμικού χαρακτήρα. Αυτά προκαλούνται από αποφράξεις των αιμοφόρων αγγείων από σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Η έρευνα αυτή δεν έδειξε τον λόγο που το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ιστορικό θεραπείας με αυξητική ορμόνη, παρά μόνο ότι υπάρχει άμεση σχέση των δύο καταστάσεων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact