ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, από την Ουάσινγκτον, αποκαλύπτει τι έγινε πραγματικά στη συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη

Η συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και τη συζήτηση χαρακτήριζε η ευγένεια, αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Μιχάλης Ιγνατίου, γράφει, με τίτλο «Ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών το ΔΝΤ»:

 

«Η πηγή πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν συμφώνησαν στα πάντα, αλλά ήταν μία συνάντηση κατά την οποία κυριάρχησαν τα συγχαρητήρια, οι συμβουλές και οι εισηγήσεις».
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών άκουσε από την κ. Λαγκάρντ ότι το Ταμείο ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την επιτυχία της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά, φέρεται να του είπε, μας ενδιαφέρει να βγείτε στις αγορές και να βγείτε με επιτυχία. «Διότι αυτή η εξέλιξη θα ήταν και επιτυχία του ίδιου του Ταμείου», υπογράμμισε η πηγή.
Πάντως, στο Ταμείο αισθάνονται ότι είναι πρόωρο να εξέλθει η Ελλάδα του Μνημονίου χωρίς γραμμή στήριξης, χωρίς το δίκτυ που θα την προστατεύει από απρόβλεπτους παράγοντες. Πιστεύουν, λοιπόν, και το υπογράμμισαν στην ελληνική αντιπροσωπεία, ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές της. Ασφαλώς, είπε η πηγή, «θα είναι μία διαφορετική σχέση, όχι όπως η σημερινή, αλλά επιθυμούν με τον τρόπο αυτό, να προστατευθούν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν, και να μην εκτροχιαστεί η προσπάθεια οριστικής διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με την πηγή, «η ανώδυνη έξοδος της Ελλάδας από το Πρόγραμμα είναι μία διαδικασία που θα κρατήσει μερικούς μήνες, ακριβώς επειδή πρέπει να γίνει δεκτή από τις αγορές με θετικό τρόπο». Η αρνητική αντίδραση των αγορών, θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα, πιστεύουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου, υποστήριξε η πηγή.
Στη διάρκεια της συνάντησης, αν και πολύ κουρασμένη, η κ. Λαγκάρντ ήταν πολύ ευγενική πολύ, πολύ ήρεμη, και πολύ χαμογελαστή. Χαιρέτισε όλους τους Ελληνες αξιωματούχους και ήταν ιδιαίτερα διαχυτική με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση κράτησε 20 λεπτά, και η κ. Λαγκάρντ με τον κ. Χαρδούβελη τα είπαν ιδιαιτέρως για πέντε λεπτά. Η πηγή υποθέτει ότι στη διάρκεια της ιδιαίτερης συνάντησης ο Ελληνας υπουργός εξήγησε το δρόμο της εξόδου που επέλεξε η Ελλάδα.
Στη διάρκεια της συζήτησης στην παρουσία όλων, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι η Ελλάδα «κοιτάζει όλες τις επιλογές» ώστε να κερδίσουν όλες οι πλευρές (win-win situation) και η κ. Λαγκάρντ φέρεται να απάντησε πως «ότι αποφασίσετε είναι θέμα της κυβέρνησής σας, δεν μας αφορά, εμείς θα σας βοηθήσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση». Βεβαίως είναι κάτι που επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την πηγή, «το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι να εξασφαλίσει ότι θα πάρει τα χρήματα που έδωσε στην Ελλάδα. Και για να λάβει τα δανεικά, η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή πρόσβαση στις αγορές»
Η πηγή υποστήριξε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η επιθεώρηση της Τρόικα, και εάν δεν καλύπτεται η Ελλάδα από «δίκτυ προστασίας», τότε οι αγορές δεν θα είναι φιλικές.
Το ΔΝΤ ζητά τα εξής:
Πρώτον, να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της Τρόικα στη διάρκεια της παρούσας επιθεώρησης. Η πηγή αναμένει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα είναι πολύ σκληροί.
Δεύτερον: Τα αποτελέσματα των στρες-τεστ είναι εξαιρετικά σημαντικά και ιδιαίτερα απασχολεί πως θα αντιδράσουν και πως θα τα αντιμετωπίσουν οι δανειστές.
Τρίτον, πρέπει να ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για το χρέος
Τα παραπάνω, τόνισε η πηγή, «πρέπει να γίνουν συντονισμένα και αποτελεσματικά και να αποδεχθεί η Ελλάδα ένα δίκτυ προστασίας. Διαφορετικά», συνέχισε η πηγή, «τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact