ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νέος IRA ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο 29χρονης δημοσιογράφου στο Λοντοντέρι

Τα μέλη της οργάνωσης με προκήρυξή τους ζήτησαν συγγνώμη

Ο λεγόμενος Νέος IRA ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο μιας 29χρονης βορειοϊρλανδής δημοσιογράφου, με επιστολή- προκήρυξή  του σε μέσα ενημέρωσης.

Η Λάιρα ΜακΚί έπεσε νεκρή όταν χτυπήθηκε από σφαίρα το βράδυ της Πέμπτης στο Λοντοντέρι, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν επιχείρηση της αστυνομίας στην πόλη αυτή της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Στη διάρκεια επίθεσης εναντίον του εχθρού, η Λάιρα ΜακΚί σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο, καθώς βρισκόταν δίπλα σε εχθρικές δυνάμεις», ανέφερε η οργάνωση σε προκήρυξή της η οποία στάλθηκε στην εφημερίδα The Irish News και επαληθεύτηκε με τη χρήση προσυμφωνημένου κωδικού.

«Ο [σ.σ. Νέος] IRA απευθύνει απόλυτη και ειλικρινή συγγνώμη στον σύντροφο, στην οικογένεια και στους φίλους της Λάιρας ΜακΚί για τον θάνατό της», προστίθεται στην προκήρυξη.

Η 29χρονη βραβευμένη ρεπόρτερ στεκόταν κοντά σε αστυνομικούς όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι αργά το βράδυ της Πέμπτης, περί τις 23:00 τοπική ώρα [02:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας] στο Κρέγκαν, προάστιο της πόλης που οι ιρλανδοί εθνικιστές αποκαλούν Ντέρι και οι ενωτικοί Λοντοντέρι.

Τα επεισόδια και ο θάνατος της ΜακΚί σημειώθηκαν την παραμονή του Σαββατοκύριακου του Πάσχα των καθολικών, κατά το οποίο οι οπαδοί της επανένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τιμούν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916 εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας.

Ο Νέος IRA — το διάδοχο σχήμα του «Αληθινού» και του «Προσωρινού» IRA περασμένων δεκαετιών, που έχει αποσχιστεί από τον IRA — υποστήριξε στην προκήρυξή του ότι ο θάνατος της ΜακΚί «προκλήθηκε» από την αστυνομία.

«Μετά την εισβολή στο Κρέγκαν βαριά οπλισμένων δυνάμεων του βρετανικού στέμματος που προκάλεσαν επεισόδια, ο IRA ανέπτυξε εθελοντές για να εμπλακούν» σε μάχη εναντίον τους, ανέφερε.

«Δώσαμε οδηγίες στους εθελοντές μας να επιδεικνύουν τη μέγιστη προσοχή στο μέλλον όταν εμπλέκονται σε μάχες εναντίον του εχθρού και λάβαμε μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί αυτό», πρόσθεσε.

Ο Νέος IRA απορρίπτει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έβαλε τέλος στις τρεις δεκαετίες του πολέμου χαμηλής έντασης στη Βόρεια Ιρλανδία με πάνω από 3.600 νεκρούς. Η οργάνωση έχει σκοπό να υπάρξει ενωμένη Ιρλανδία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact