ΚΟΣΜΟΣ

Ο Οσμάν Καβαλά αρνείται ότι χρηματοδότησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία

Παραμένει προφυλακισμένος ο επιχειρηματίας, ακτιβιστής και φιλάνθρωπος

Ο τούρκος επιχειρηματίας, ακτιβιστής και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, η δίκη του οποίου με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» επικρίνεται από χώρες της Δύσης, αρνήθηκε ότι είχε χρηματοδοτήσει και οργανώσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πριν από έξι χρόνια.

Στο τέλος αυτής της τρίτης ακροαματικής συνεδρίασης που διεξήχθη στο Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Καβαλά θα παραμείνει στη φυλακή και ανέβαλε τη δίκη για τις 24 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε μέσω του Twitter, η ομάδα υποστήριξης «Στηρίζουμε το Γκεζί».

Ο Καβαλά, γνωστή προσωπικότητα στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, κατηγορείται μαζί με 15 ακόμη άτομα για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, επειδή υποστήριξε ένα κίνημα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013 γνωστό ως «κίνημα Γκεζί».

Οι 16 κατηγορούμενοι κινδυνεύουν με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στην υπόθεση αυτή, η οποία προκαλεί την ανησυχία των υποστηρικτών των ανθρώπινων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν ένα «κυνήγι μαγισσών» και βεβαιώνουν πως δεν υπάρχει «ούτε σκιά απόδειξης» για να στηριχθεί η κατηγορία.

Η φυλάκιση του Καβαλά τις τελευταίες 700 και πλέον ημέρες, τον έχει αναδείξει σε σύμβολο της καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.

Ο Καβαλά που έχει φιλανθρωπική δράση, κατηγορείται για τη χρηματοδότηση των μεγάλων διαδηλώσεων του 2013 κατά του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός.

Στην έναρξη της δίκης του τον Ιούνιο, ο Καβαλά είχε αποκαλέσει τις κατηγορίες σε βάρος του «παράλογους ισχυρισμούς που στερούνται αποδείξεων».

Το κίνημα Γκεζί άρχισε με μια καθιστική διαμαρτυρία οικολόγων ακτιβιστών για την προστασία του ομώνυμου πάρκου, έναν από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα από μια ωμή καταστολή, το κίνημα εξελίχθηκε σε ένα μαζικότερο κίνημα κατά του Ερντογάν.

Ωστόσο, στο κατηγορητήριο του σε 657 σελίδες, ο εισαγγελέας παρουσιάζει το κίνημα Γκεζί ως μια επιχείρηση που καθοδηγείται από το εξωτερικό και έχει στόχο να «γονατίσει την Τουρκία».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact