ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ποροσένκο προτείνει νέο υπουργό Άμυνας στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, πρότεινε τον 49χρονο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας Στέπαν Πόλτορακ ως τον επόμενο υπουργό Άμυνας σε αντικατάσταση του Βαλερί Χελετέι, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις ήττες των ουκρανικών στρατευμάτων από τους φιλορώσους αυτονομιστές στα τέλη του Αυγούστου.

Η Βουλή της Ουκρανίας αναμένεται να ψηφίσει για τον διορισμό αυτό αύριο Τρίτη.

Αντικαθιστώντας τον υπουργό Άμυνας τώρα, δύο εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Ποροσένκο προσπαθεί σύμφωνα με αναλυτές να αφοπλίσει τους επικριτές του.

Ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας δέχτηκε σφοδρή κριτική ειδικά για την απώλεια της πόλης Ιλοβάισκ, στα ανατολικά του Ντόνετσκ, που έπεσε στα χέρια των αυτονομιστών την 24η Αυγούστου.

Η ήττα των ουκρανικών στρατευμάτων, που σύμφωνα με το Κίεβο άφησαν πίσω τους 100 νεκρούς στρατιώτες ανάγκασε ουσιαστικά τον Πέτρο Ποροσένκο να αποδεχθεί την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και της εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως λένε στρατιωτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο Ιλοβάισκ σκοτώθηκε και ένας σημαντικός αριθμός ρώσων στρατιωτών στη μάχη για το Ιλοβάισκ, κάτι πάντως που δεν αποδέχεται η Μόσχα, η οποία αρνείται την ενεργή συμμετοχή ρώσων στρατιωτών στη σύγκρουση της Ουκρανίας παρότι το Κίεβο και οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι διαθέτουν αδιάσειστες αποδείξεις για αυτό.

Ο Χελετέι πάντως υπερασπίστηκε σήμερα τον εαυτό του αρνούμενος ότι έγιναν λάθη στο Ιλοβάισκ και επανέλαβε τη άποψή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν βαρύτατες απώλειες.

«Ο χείμαρρος των νεκρών ρώσων στρατιωτών σταμάτησε την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Διεξαγόταν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την παραίτηση του υπουργού Άμυνας με τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, στις οποίες ο πολιτικός συνασπισμός του προέδρου Ποροσένκο αναμένεται να επιτύχει καλά εκλογικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με έναν αναλυτή, ο Χελετέι αντιμετωπίζεται αρνητικά από πολλούς ψηφοφόρους και εάν παρέμενε, αυτό θα μπορούσε να πλήξει τα ποσοστά του κόμματος του Ποροσένκο.

Η φιλοδυτική ηγεσία του Κιέβου ελπίζει ότι οι εκλογές θα της δώσουν μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ποροσένκο στην ανατολική Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα τη χώρα σε πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Πέτρο Ποροσένκο αντιμετωπίζει επίσης αντιδράσεις από την αντιπολίτευση η οποία φοβάται ότι μπορεί να κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους αυτονομιστές της βιομηχανικά ανεπτυγμένης ανατολικής Ουκρανίας όπου οι ρωσόφωνοι πιέζουν για την ένωση τους με τη Ρωσία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact