ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας τα δίνει όλα για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών

Ανήγγειλε επιπλέον δαπάνες ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια

Το σύστημα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορέσει να δαπανήσει επιπλέον ποσό ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων πέσος (1,26 δισεκατομμυρίων ευρώ) την τετραετία του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε στην εξουσία, ανήγγειλε ο ίδιος την Παρασκευή, στην προσπάθειά του να τερματίσει την τεράστια κινητοποίηση φοιτητικών οργανώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη πόρων των ΑΕΙ της Κολομβίας, η οποία διαρκεί δέκα εβδομάδες.

Το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από τη μακρά διαπραγμάτευση — έγιναν πάνω από δώδεκα συναντήσεις — ανάμεσα σε εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, αντιπροσωπείες των φοιτητικών οργανώσεων και ενώσεων των πανεπιστημιακών δασκάλων, επισήμανε ο Ντούκε σε δηλώσεις του.

Στις συνεχείς διαδηλώσεις των φοιτητών από 32 δημόσια πανεπιστήμια σημειώθηκαν επανειλημμένες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι μεγάλες πορείες των φοιτητών προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο σε μεγάλες πόλεις της Κολομβίας.

Ο Ντούκε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο, δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρουν τα δημόσια πανεπιστήμια της Κολομβίας. Αλλά αφού πήρε τα ηνία, η κυβέρνησή του υποστήριξε ότι αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων, ειδικά το 2019.

«Αυτή η συμφωνία έχει σκοπό όχι μόνο την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, αλλά και την ενδυνάμωση των πόρων του: τα δημόσια πανεπιστήμια θα έχουν στη διάθεσή τους πάνω από 4,5 τρισεκατομμύρια αυτά τα τέσσερα χρόνια», υποσχέθηκε ο Ντούκε.

Οι οργανώσεις των φοιτητών πάντως δεν έχουν ακόμη αναστείλει τις κινητοποιήσεις και την αποχή από τα μαθήματα, διότι όπως τονίζουν η συμφωνία πρέπει να συζητηθεί πρώτα από τα μέλη τους.

Συνυπολογιζομένων των δαπανών για τη λειτουργία του αλλά και για επενδύσεις, το σύστημα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας της Λατινικής Αμερικής έχει αθροιστικά έλλειμμα ύψους 5,04 δισεκ. ευρώ.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κολομβίας προβλέπεται ότι θα κατανεμηθεί το 16% — ή περίπου 11,5 δισεκ. ευρώ — του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact