ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σόιμπλε στον Τσίπρα: Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, μια θα σπάσει

Την αντίδραση του γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκάλεσαν οι αναφορές του Ελληνα Πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Αθήνα δεν ήθελε να συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κάνοντας μάλιστα λόγο για μη εποικοδομητική στάση του ΔΝΤ το οποίο κατηγόρησε ότι ζητά «παράλογα πράγματα» ιδίως σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Με τίτλο «ο Σόιμπλε προειδοποιεί την Ελλάδα για την κριτική στο ΔΝΤ» το Reuters φιλοξενεί ρεπορτάζ από το Ecofin στο οποίο ο γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να σχολίασε τις δηλώσεις Τσίπρα: «Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης».

Σόιμπλε: Είναι πάντα εκτός χρόνου στην Αθήνα

Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε κλιμάκωσε την κριτική του κατά Τσίπρα μετά το Ecofin:

«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ’ όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον».

Για να συνεχίσει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε ειρωνικούς τόνους για την ελληνική κυβέρνηση: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Ο κ. Σόιμπλε – προφανώς πληροφορηθείς τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη περί στάμνας, επικαλέστηκε μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

Στο τέλος όταν ρωτήθηκε αν το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Σόιμπλε απάντησε: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε αφήσει επίσης σαφείς αιχμές κατά του ίδιου του Σόιμπλε. «Οι δανειστές δεν είναι ενιαίο πράγμα. Δανειστής είναι και ο Ολάντ που έρχεται εδώ και στηρίζει. Δανειστής είναι και ο Σόιμπλε που λέει ότι δεν έχει πάρει από τον Τσακαλώτο το σχέδιο για το ταμείο αν και το έχει πάρει από το Νοέμβριο» είχε πει. Σ’ αυτές τις αιτιάσεις ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν απάντησε.

Γεροβασίλη: «Ευτυχώς που πασχίζει να κρατήσει τη στάμνα γερή»

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργου Οικονομικών επεφύλαξη η κυβερνητική εκπρόσωπος, καλώντας τον να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ.
Μάλιστα, σημειώνει πως ο κ. Σόιμπλε, πασχίζει να “κρατήσει τη στάμνα γερή”.

Ολόκληρη η δήλωση της κας Γεροβασίλη: «Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της». 

Τέλος, το ΔΝΤ το απόγευμα της Τρίτης επίσημα πια δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για όσα είπε ο κ.Τσίπρας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact