ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου αλλά όχι γενοκτονία εναντίον των Ροχίνγκια

Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας για τη βία εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας

Επιτροπή που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση της Μιανμάρ για να ερευνήσει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από τον στρατό εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια κατάληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιοι στρατιώτες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, αλλά ο στρατός στο σύνολό του δεν ευθύνεται για γενοκτονία.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ερευνών της, λίγες ημέρες προτού ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα έκτακτα μέτρα τα οποία έχει ζητήσει η Γκάμπια να υιοθετηθούν προκειμένου να προστατευθούν οι Ροχίνγκια από νέες ωμότητες του στρατού της Μιανμάρ.

Η Επιτροπή αναγνώρισε ότι κάποια μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ έκαναν χρήση δυσανάλογης βίας και διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους «φόνους αθώων χωρικών και την καταστροφή των κατοικιών τους».

Όμως τα εγκλήματα αυτά δεν αποτελούν γενοκτονία εις βάρος των Ροχίνγκια, κατέληξε η Επιτροπή.

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν, και ακόμη λιγότερο να οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν είχαν στόχο την εξόντωση, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, μιας εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας», τονίζουν οι ερευνητές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Γκάμπια, με τη στήριξη των 57 χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του Καναδά και της Ολλανδίας, κατηγορεί τη Μιανμάρ ότι παραβίασε τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1948 για την πρόληψη και την εξάλειψη του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Ζήτησε από το ΔΠΔ να ζητήσει την υιοθέτηση «έκτακτων μέτρων» προκειμένου να προστατευθούν οι Ροχίνγκια που παραμένουν στη Μιανμάρ από νέες διώξεις. Το Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στις 23 Ιανουαρίου.

Μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Βιρμανικός Οργανισμός Ροχίνγκια ΗΒ (BROUK) απέρριψε τα ευρήματα της Επιτροπής εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια επιχείρηση «δημόσιων σχέσεων» ώστε να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την απόφαση του ΔΠΔ.

Η έρευνα που ζητήθηκε από τη Ρανγκούν για «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολιτεία Ραχίν είναι μία ακόμη απόπειρα να ξεπλύνει τον στρατό» από τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας, εκτίμησε ο εκπρόσωπος την ΜΚΟ Τουν Χιν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact