ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο θεσμός της μαθητείας στο επίκεντρο των επαφών Μίχαλου και Φούχτελ

Τι συζητήθηκε σε δείπνο εργασίας το βράδυ της Τετάρτης

Η αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας ως βασικό εργαλείο ανάσχεσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης και ο ηγετικός ρόλος που μπορεί να παίξει ο επιμελητηριακός θεσμός στην υλοποίησή του, αποτέλεσαν το αντικείμενο αλλεπάλληλων επαφών που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος και στελέχη των επιμελητηρίων με τον ομοσπονδιακό υπουργό της Γερμανίας και επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.

Σε δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, ο πρόεδρος της ΚΕΕ ανέλυσε στον κ. Φούχτελ τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η επιμελητηριακή κοινότητα για την αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας στην Ελλάδα, που άλλωστε αποτελεί και προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κ. Μίχαλος περιέγραψε ένα νέο πλαίσιο που θα θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό τη στενότερη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.

Συγκεκριμένα, πρότεινε τη λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και, πρωτίστως, των ίδιων των ανέργων. Έτσι, η αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας θα υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα των δράσεων καταπολέμησης της διαρθρωτικής διάστασης της ανεργίας.

Σήμερα το πρωί, πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Φούχτελ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Όττο Κέντζλερ, ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας KfW Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε και ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης συναντήθηκαν στο ΕΒΕΑ με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών της ΚΕΕ κ. Χάρη Λαμπρόπουλο και στελέχη των επιμελητηρίων, προκειμένου να εξειδικεύσουν και να προωθήσουν άμεσα σχετικές δράσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Φούχτελ, τα ελληνικά επιμελητήρια πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν τη μαθητεία και στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες του μπορούν να προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία.

Παράλληλα, ο κ. Φούχτελ συζήτησε με τα επιμελητηριακά στελέχη τη σημαντική ενίσχυση που μπορεί να δοθεί στις ελληνικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδυτικές δράσεις τους από εξειδικευμένα προγράμματα και χρηματοδότηση μέσω της επενδυτικής τράπεζας KfW. Οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη υλοποίηση των προαναφερόμενων δράσεων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact