ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο θεσμός της μαθητείας στο επίκεντρο των επαφών Μίχαλου και Φούχτελ

Τι συζητήθηκε σε δείπνο εργασίας το βράδυ της Τετάρτης

Η αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας ως βασικό εργαλείο ανάσχεσης της ανεργίας και αύξησης της απασχόλησης και ο ηγετικός ρόλος που μπορεί να παίξει ο επιμελητηριακός θεσμός στην υλοποίησή του, αποτέλεσαν το αντικείμενο αλλεπάλληλων επαφών που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος και στελέχη των επιμελητηρίων με τον ομοσπονδιακό υπουργό της Γερμανίας και επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.

Σε δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, ο πρόεδρος της ΚΕΕ ανέλυσε στον κ. Φούχτελ τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η επιμελητηριακή κοινότητα για την αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας στην Ελλάδα, που άλλωστε αποτελεί και προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κ. Μίχαλος περιέγραψε ένα νέο πλαίσιο που θα θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με σκοπό τη στενότερη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.

Συγκεκριμένα, πρότεινε τη λειτουργία ενός αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και, πρωτίστως, των ίδιων των ανέργων. Έτσι, η αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας θα υποστηρίξει την αποτελεσματικότητα των δράσεων καταπολέμησης της διαρθρωτικής διάστασης της ανεργίας.

Σήμερα το πρωί, πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Φούχτελ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων Όττο Κέντζλερ, ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας KfW Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε και ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης συναντήθηκαν στο ΕΒΕΑ με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών της ΚΕΕ κ. Χάρη Λαμπρόπουλο και στελέχη των επιμελητηρίων, προκειμένου να εξειδικεύσουν και να προωθήσουν άμεσα σχετικές δράσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Φούχτελ, τα ελληνικά επιμελητήρια πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν τη μαθητεία και στο πλαίσιο αυτό, οι υπηρεσίες του μπορούν να προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία.

Παράλληλα, ο κ. Φούχτελ συζήτησε με τα επιμελητηριακά στελέχη τη σημαντική ενίσχυση που μπορεί να δοθεί στις ελληνικές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδυτικές δράσεις τους από εξειδικευμένα προγράμματα και χρηματοδότηση μέσω της επενδυτικής τράπεζας KfW. Οι επαφές θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη υλοποίηση των προαναφερόμενων δράσεων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact