ΚΟΣΜΟΣ

Οι αστροναύτες πεθαίνουν από καρδιά -Πενταπλάσιο το ποσοστό σε σχέση με αυτούς που μένουν στη Γη

Οι αστροναύτες των αποστολών Apollo χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα σε υψηλότερα ποσοστά από τους συναδέλφους τους που παρέμειναν στη Γη. 

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports αυτό οφείλεται αναμφίβολα στην έκθεση σε  ακτινοβολίες στο διάστημα. 

Οι αστροναύτες του προγράμματος αυτού, χάρη στο οποίο η ανθρωπότητα πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη, είναι οι μοναδικοί που ταξίδεψαν πέρα από τη μαγνητόσφαιρα, που προστατεύει τη Γη από ένα μέρος αυτής της ακτινοβολίας.
Τη στιγμή που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι το 2030 και ενώ η Σελήνη προκαλεί και πάλι το ενδιαφέρον των χωρών που έχουν διαστημικά προγράμματα, η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι η κατάκτηση του διαστήματος κρύβει κινδύνους για την υγεία.

«Γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τις επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας στην υγεία και ιδίως στο καρδιαγγειακό σύστημα», υπογράμμισε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Φλόριντα (FSU) Μάικλ Ντελπ, εκ των συντακτών της μελέτης. Η έρευνα αυτή «μας δίνει μια πρώτη εικόνα για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι ακτινοβολίες στον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα Apollo της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA διήρκησε από το 1961 μέχρι το 1972. Οι εννέα από τις έντεκα επανδρωμένες αποστολές του ταξίδεψαν πέρα από τη χαμηλή τροχιά της Γης. Από τους 24 άνδρες του προγράμματος οι οκτώ έχουν πλέον πεθάνει. Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη μόνο οι επτά θάνατοι αφού ο Έντγκαρ Μίτσελ πέθανε τον Φεβρουάριο του 2016, αφού είχαν συγκεντρωθεί και αναλυθεί τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές, το 43% των θανάτων των αστροναυτών του Apollo οφείλεται σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Το ποσοστό αυτό είναι πενταπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο των αστροναυτών που πέθαναν από καρδιαγγειακές νόσους αλλά δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στο διάστημα (9%) και τετραπλάσιο σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν μόνο σε χαμηλή τροχιά (11%).

Πηγή φωτογραφίας: pixabay 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact