ΕΛΛΑΔΑ

Οι δημοσιογράφοι της ΝΕΡΙΤ διαμαρτύρονται για τις επιλογές της επιτροπής αξιολόγησης


Μετά τον αποκλεισμό αρκετών εξ αυτών από τη συνέχεια της διαδικασίας επιλογής  

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ προκάλεσε η δημοσιοποίηση εκ μέρους της επιτροπής αξιολόγησης του αναθεωρημένου πίνακα κατάταξης για τις 59 θέσεις δημοσιογράφων στον τομέα σύνταξη-παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών καθώς σε αυτή δεν περιλαμβάνονται αρκετοί εκ των ήδη εργαζομένων στο μόρφωμα που διαδέχθηκε την ΕΡΤ μετά το λουκέτο του Ιουνίου του 2013.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ, Αντώνη Μακρυδημήτρη κάνουν λόγο για διάλυση του συγκεκριμένου τομέα υποστηρίζοντας οτι επελέγησαν υποψήφιοι μόνο με τυπικά προσόντα αφήνοντας υπονοούμενα για άνωθεν παρεμβάσεις.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

“Η δημοσιοποίηση του αναθεωρημένου πίνακα κατάταξης για τις 59 θέσεις δημοσιογράφων στον τομέα σύνταξη-παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών επιβεβαιώνει τις ανησυχίες , τους φόβους και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Στη μεγαλύτερη υποκατηγορία της προκήρυξης για την πλήρωση 132 θέσεων δημοσιογράφων αορίστου χρόνου ο αναθεωρημένος πίνακας κατάταξης  διαλύει τα τμήματα παραγωγής των ειδήσεων και της ενημέρωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Στον νευραλγικό τομέα της σύνταξης και παραγωγής ειδήσεων και εκπομπών οι στρεβλώσεις της προκήρυξης, που ευθύς εξ αρχής είχαμε επισημάνει, μεγεθύνονται, καθώς η πλειονότητα  των υποψηφίων που προκρίνονται στη β’ φάση αξιολόγησης του βιογραφικού έχουν τίτλους  σπουδών , αλλά δεν έχουν σε καμία περίπτωση τα προσόντα για να ενταχθούν  στην παραγωγική διαδικασία.

·Απορίας άξιον είναι, πώς προκρίνονται στη β’ φάση υποψήφιοι με 19, 46 και 50 μήνες προϋπηρεσίας – για τους οποίους αναφέρεται από την Επιτροπή Αξιολόγησης ότι είναι «υψηλών ουσιαστικών προσόντων» – και όχι υποψήφιοι με πολυετή εμπειρία στον τομέα της  τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, οι  οποίοι απορρίπτονται ως μειωμένων ουσιαστικών προσόντων.

·Απορίας άξιον είναι, πώς προκρίνονται στη β΄ φάση , με τη χρήση του 20%, υποψήφιοι  χωρίς εμπειρία στη σύνταξη και παραγωγή ειδήσεων και εκπομπών – γεγονός που η ίδια η Επιτροπή Αξιολόγησης επισημαίνει στην αιτιολόγησή της.

·Απορίας άξιον είναι,  πώς  στον κομβικό τομέα της  σύνταξης και παραγωγής ειδήσεων και εκπομπών προκρίνονται υποψήφιοι που ουδέποτε έχουν εργαστεί στον συγκεκριμένο τομέα, παρά στο ελεύθερο, οικονομικό, διεθνές  ή ακόμα και πολιτιστικό ρεπορτάζ, γεγονός που τους εντάσσει σε άλλη κατηγορία της προκήρυξης.

·Απορίας άξιον είναι, ότι την ώρα που το τμήμα ειδήσεων προγραμματίζει νέα δελτία και εκπομπές για τη νέα σεζόν, για τα οποία θα απαιτηθούν δεκάδες επαγγελματίες δημοσιογράφοι, εξειδικευμένοι στην οπτικοποίηση και παραγωγή τηλεοπτικού προϊόντος,  είναι ελάχιστοι οι υποψήφιοι που διαθέτουν, σύμφωνα με τη λίστα του αναθεωρημένου πίνακα, τα προσόντα για να ενταχθούν άμεσα στην παραγωγική διαδικασία. 

·Απορίας άξιον είναι, πως δε βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων που έχουν προκριθεί  με τη χρήση του 20% κανείς προερχόμενος από το δημόσιο ραδιόφωνο , παρότι υπάρχουν δημοσιογράφοι με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στο τομέα σύνταξης και παραγωγής ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών.

·Απορίας  άξιον , λοιπόν, είναι,  με βάση τα παραπάνω, αν έχουν ανοίξει τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων ή κάποιων κατ΄ επιλογήν.  Και επειδή είναι ένας δημόσιος διαγωνισμός τα αποτελέσματα του οποίου δεν είναι δυνατόν να μη στοιχειοθετούνται – γεγονός που αφήνει υπόνοιες υποκειμενικότητας –  αναμένουμε από την  Επιτροπή Αξιολόγησης να δώσει σαφείς και εμπεριστατωμένες απαντήσεις.

Καθώς  λοιπόν, οι σπουδές και η προϋπηρεσία υποψηφίων, σε πολλές περιπτώσεις είναι απολύτως αναντίστοιχες με το επάγγελμα της δημοσιογραφίας και την απαραίτητη εμπειρία και, καθώς, δεν λείπουν και περιπτώσεις που μόνο τραγέλαφο μπορούν να προκαλέσουν, ας  δουν οι υπεύθυνοι σε σύνδεσμο που δημοσιεύεται στο youtube  πως στην πράξη, με τα υψηλά τυπικά προσόντα μόνο, δεν λειτουργεί  τηλεόραση, ραδιόφωνο  και ίντερνετ.

Όσοι έκαναν τις συγκεκριμένες επιλογές,  προφανώς δεν μελέτησαν τα βιογραφικά και γιαυτό δεν επέλεξαν τους καλύτερους επαγγελματίες, μειώνοντας τους τελευταίους και ως προσωπικότητες και ως εργαζόμενους με καταξιωμένη πορεία στο χώρο της ενημέρωσης .

Γεγονός που δείχνει ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων η Επιτροπή Αξιολόγησης – αλήθεια, ποια πρόσωπα την απαρτίζουν  και με ποια κριτήρια επελέγησαν; – δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τον τρόπο λειτουργίας και τις απαιτήσεις  του τομέα σύνταξης και παραγωγής ειδήσεων και εκπομπών. 

Υ.Γ. Δείγμα δουλειάς ενός εκ των –κατά την επιτροπή αξιολόγησης- επιτυχόντων  με τη χρήση του 20% ως υψηλών ουσιαστικών προσόντων (www.youtube.com/watch?v=hKEhistV_Cg).
Ίσως έτσι αντιληφθούν πως μόνο με υψηλά τυπικά προσόντα ή –πολύ χειρότερα- με υψηλές διασυνδέσεις, δεν λειτουργεί  τηλεόραση, ραδιόφωνο  και ίντερνετ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΝΕΡΙΤ”
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact