ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι επιστήμονες θα μας τρελάνουν- Λένε τώρα ότι το μεθάνιο έχει φτάσει σε συγκέντρωση-ρεκόρ στην ατμόσφαιρα

Μεγάλη διαφορά από πριν τη βιομηχανική επανάσταση, λένε. Το μέτραγαν και τότε;

Νέες μετρήσεις του National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) αποκαλύπτουν πως η συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα έχει πλέον σπάσει κάθε ρεκόρ. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για 1.900 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb), τη στιγμή που πριν τη βιομηχανική επανάσταση ήταν στα 700 ppb.

Ως γνωστόν, το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου το οποίο διαρκεί έως και εννέα χρόνια στην ατμόσφαιρα και είναι υπεύθυνο στο μισό επίπεδο από το διοξείδιο του άνθρακα για την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Μετά από μία ταχεία αύξηση τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, σταθεροποιήθηκε μέχρι το 2007 όταν και ξανάρχισε να αυξάνεται, με την πιο απότομη αύξηση να σημειώνεται το 2020. Πού όμως οφείλονται οι εκπομπές μεθανίου;

Περίπου 600 εκατομμύρια τόνοι μεθανίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Τα 2/5 αυτών οφείλονται σε εκπομπές από φυσικές πηγές, όπως η αποσύνθεση της χλωρίδας. Τα υπόλοιπα 3/5 οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πρωταθλήτρια φυσικά η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Διαρροές της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων απελευθερώνουν πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, ενώ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε για θέρμανση είναι κυρίως μεθάνιο. Η αγροτική δραστηριότητα απελευθερώνει επιπλέον 150 εκατομμύρια τόνους το χρόνο, ενώ οι χωματερές και τα συστήματα αποχέτευσης συνεισφέρουν με ακόμα 70 εκατομμύρια τόνους.

Οι επιστήμονες μπορούν να ξεχωρίσουν τις πηγές του μεθανίου χρησιμοποιώντας ισότοπα του άνθρακα. Φυσικές πηγές όπως η βλάστηση ή τα αέρια των αγελάδων είναι πλούσια σε άνθρακα-12, ενώ μεθάνιο από ορυκτά καύσιμα και φωτιές έχει περισσότερο άνθρακα-13.

Από το 2007 και έπειτα, οι κύριες πηγές εντοπίζονται στην τροπική και υποτροπική ζώνη του πλανήτη, καθώς και στον αρκτικό βορά. Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, ο Νείλος, το Κογκό, η τούνδρα της Σιβηρίας και ο παγωμένος Καναδάς εκπέμπουν 200 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Και ενώ οι χωματερές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, οι αναπτυσσόμενες πόλεις σε Αφρική και Ινδία δημιουργούν νέες χωματερές.

Εκατό έθνη υπέγραψαν το Global Methane Pledge των Ηνωμένων Εθνών το Νοέμβριο του 2021 υποσχόμενα να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για τις φυσικές πηγές εκπομπών, αλλά μπορούμε να περιορίσουμε τις διαρροές αερίου, να κλείσουμε τις χωματερές, να σταματήσουμε το κάψιμο των σπαρτών και να αφαιρέσουμε το μεθάνιο από τις διεργασίες των ορυχείων. Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλοι ρυπαντές όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Αυστραλία δεν υπέγραψαν το Global Methane Pledge.

με πληροφορίες Unboxholics/ photo vid screenshot

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact