ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ευρωπαίοι τραβάνε το σχοινί: Βρείτε τα με την Τρόικα αλλιώς δεν υπάρχει δόση ούτε έξοδος από το Μνημόνιο

Ασφυκτική πίεση με… ευγενικό τρόπο βάζει στην ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014 για να ολοκληρωθεί η εγκαθίδρυση του πιστωτικού πλέγματος προστασίας.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» σημειώνει ότι η πιστωτική γραμμή περνάει μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ θέτει και αυστηρό χρονοδιάγραμμα λέγοντας «Αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία».

Διαφορετικά, είπε, θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF. Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».

Για την περίπτωση της Κύπρου ο κ. Ρέγκλινγκ τάσσεται εμμέσως υπέρ της συνέχισης του κυπριακού προγράμματος μέχρι το τέλος, δηλαδή ως το Μάρτιο του 2016. Επίσης, ότι τόσο ο ΕΜΣ, όσο και η τρόικα δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την πρόθεση της Κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρο τερματισμό του μνημονίου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα και την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αλλά, επισημαίνει, υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Χαρακτηρίζει τη δανειακή διευκόλυνση του ΕΜΣ «ως ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας» και ενθαρρύνει την Λευκωσία να προχωρήσει στην ταχεία συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο και διαρκεί, όπως σημειώνει , μέχρι το Μάρτιο το 2016.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact