ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισπανοί θύμωσαν: Οχι κυβέρνηση, τότε όχι και μισθός!

Πάνε εννέα μήνες που η Ισπανία δεν έχει κυβέρνηση. Μια κατάσταση που κουράζει όλο και περισσότερο τους Ισπανούς, οι οποίοι εκλήθησαν ήδη δύο φορές στις κάλπες και ετοιμάζονται να το κάνουν άλλη μια φορά, μέσα σε ένα χρόνο.

Πέρα όμως από το πολιτικό αδιέξοδο, είναι το ζήτημα του οικονομικού που τίθεται επιτακτικό με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς.
«Από τις 20 Δεκεμβρίου 2015, πληρώνουμε 616 άτομα (350 βουλευτές και 266 γερουσιαστές) γράφει το κείμενο του Txerra Pardinas, το οποίο αναζητά υπογραφές μεταξύ των πολιτών, με τίτλο «Όχι κυβέρνηση, όχι μισθός».

Ένα σλόγκαν που έγινε hashtag και μάλιστα πρώτο στο ισπανικό τουίτερ.
Οι μισθοί και τα έξοδα είναι υπερβολικά και έχουν ευαισθητοποιήσει την ισπανική κοινή γνώμη. Ανάμεσα στους μισθούς (μέσος όρος για κάθε βουλευτή 4.000 ευρώ), τις αποζημιώσεις, τα ταξίδια και το κόστος των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν δαπανηθεί τους τελευταίους εννέα μήνες, «για το τίποτα», όπως αναφέρει ο συγγραφέας του κειμένου, ο οποίος ανεβάζει εικόνες από το άδειο κοινοβούλιο.
Ο Txerra Pardinas, 31 ετών, υπεύθυνος μάρκετινγ, παρακολουθούσε στις 2 Σεπτεμβρίου την αποτυχία του Μαριάνο Ραχόι να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Διηγείται:
«Μόλις τελείωσε η ολομέλεια, οι βουλευτές σηκώθηκαν από τα έδρανα, φιλήθηκαν, χαμογελαστοί. Κι εγώ αναρωτήθηκα «μα πώς θα περνάνε τις ημέρες τους τώρα;».
Αφού έκανε διάφορες έρευνες και εξακρίβωσε πόσο κοστίζουν οι εκπρόσωποι του λαού, ο Txerra Pardinas ανέβασε το κείμενο για υπογραφές στην πλατφόρμα change.org. Το κείμενο έγινε αμέσως viral και συγκέντρωσε σε μια εβδομάδα πάνω από 100.000 υπογραφές. Το κείμενο γράφει:
«Απαιτούμε, ώσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση, να πάψουν οι βουλευτές να πληρώνονται τον μισθό που τους πληρώνουμε για να κάνουν τη δουλειά τους που δεν κάνουν…Πρόκειται για κάτι υπεύθυνο και δίκαιο…».
Σήμερα το κείμενο ξεπέρασε τις 140.000 υπογραφές και όπως προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Txerra Pardinas:

Πόσο κοστίζουν οι πολιτικοί στην Ισπανία
Ο Txerra αναφέρει ότι οι μισθοί των βουλευτών και γερουσιαστών κοστίζουν «περίπου 30 εκατομμύρια τον χρόνο», συν 600.000 ευρώ για τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Ωστόσο, σε αυτά τα έξοδα πρέπει να προστεθούν και ειδικές αποζημιώσεις, όπως «αποζημίωση ανεργίας» για πολιτικούς ώσπου να επανεκλεγούν, συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ για 9 μήνες.
Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που πληρώνονται. Και τα κόμματά τους λαμβάνουν χρηματοδότηση, συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ τα έξοδα για τηλέφωνα, ρεύμα και νερό φθάνουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος για τις εκλογές είναι 130 εκατομμύρια για κάθε αναμέτρηση στα οποία προστίθενται 50 εκατομμύρια έξοδα προεκλογικής εκστρατείας για τα πολιτικά κόμματα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact