ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ομπάμα στρώνουν κόκκινο χαλί για τον Ρέντσι και τη σύζυγό του -Το δείπνο που τους ετοιμάζουν

Ο Ματέο Ρέντσι, με τη σύζυγό του, θα είναι οι καλεσμένοι στο τελευταίο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Μπαράκ Ομπάμα, ως Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος στρώνει το… κόκκινο χαλί για τον Ιταλό πρωθυπουργό και τη σύζυγό του, Ανιέζε, που θα τους επισκεφθούν αύριο, Τρίτη. Το γεγονός ότι πρόκειται για το τελευταίο επίσημο δείπνο της προεδρίας του Ομπάμα αποτελεί μία σημαντική κίνηση στήριξης στην ταλαιπωρημένη Ιταλία, σχολιάζει ο Guardian.

Ακόμη δεν είναι γνωστό το ποιον σχεδιαστεί θα προτιμήσει η Μισέλ Ομπάμα, για αυτή την περίσταση. Ομως, έχει ήδη αποφασιστεί ότι το δείπνο θα το ετοιμάσει ο Μάριο Μπατάλι, Αμερικανός σεφ που είναι γνωστός για τα «πειραγμένα» κλασικά ιταλικά πιάτα του, ενώ τα δύο ζευγάρια θα διασκεδάσει η τραγουδίστρια Γκουέν Στέφανι.

Ισως η Πρώτη Κυρία να επιλέξει Τζόρτζιο Αρμάνι. Αλλωστε, ο σχεδιαστής θα συνοδεύσει τον Ρέντσι στις ΗΠΑ, ενώ στην αποστολή θα μετέχουν ακόμη μεταξύ άλλων οι κάτοχοι Οσκαρ Ρομπέρτο Μπενίνι και Πολο Σορεντίνο και ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα.  

Στην Ουάσιγκτον αδημονούν για το γεγονός, με την Washington Post να χαρακτηρίζει τον Ρέντσι ως τον «Τζάστιν Τριντό της Ιταλίας». Ομως, υπάρχει και ουσία, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει γίνει ιδιαίτερα προσφιλής στον Λευκό Οίκο.

Μετά από την απόφαση της Βρετανίας υπέρ του Brexit και τις εντάσεις μεταξύ Ανγκελα Μέρκελ και Ομπάμα, για τις καταγγελίες περί αμερικανικών παρακολουθήσεων και το εμπόριο, ο Ρέντσι έγινε ο πιο σημαντικός και ένθερμος υποστηρικτής της σχέσης ΗΠΑ-Ευρώπης, γράφει ο Guardian. Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον, υπέρ της κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη και έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν αμερικανικές βάσεις στη Σικελία, για τα «χτυπήματα με drone εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από την άλλη, με τον Ρέντσι να είναι αντιμέτωπος με ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο μπορεί να καταστρέψει την πολιτική του καριέρα- στις 4 Δεκεμβρίου- οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Ιταλό πρωθυπουργό στο ζήτημα. Ομως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο για τον Ρέντσι να κερδίσει, με τον ίδιο να έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί αν χάσει.

Ομπάμα και Ρέντσι έχουν και ένα κοινό. Ο Ιταλός προσέλαβε ως σύμβουλο τον Τζιμ Μεσίνα, πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου. Επίσης, ο Ρέντσι έχει από νωρίς εκφράσει τη στήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, πριν καν εκείνη εξασφαλίσει το χρίσμα.

Για τον Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητή στο LUISS University στη Ρώμη, η απόφαση να προσκληθεί ο Ρέντσι σε επίσημο δείπνο δείχνει μία ξεκάθαρη πεποίθηση ότι το ιταλικό δημοψήφισμα θα μπορούσε να έχει συνέπειες και πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας. Πρόσφατα άλλωστε, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιταλία, Τζον Φίλις, προειδοποίησε ότι μία νίκη του «Οχι» θα οδηγούσε σε πολιτική αστάθεια, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή συνοχή.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact