ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι παγετώνες στη Γη αποδείχτηκαν μικρότεροι από ό,τι πιστεύαμε

Η πρόοδος της δορυφορικής τεχνολογίας έχει αποκαλύψει ότι οι παγετώνες στη γη περιέχουν σημαντικά λιγότερο πάγο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience.

Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση , η παγκόσμια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 7,62 εκατοστά εάν λιώσουν όλοι οι παγετώνες.

Ωστόσο, αυτό είναι ανησυχητικό για ορισμένες κοινότητες που βασίζονται στην εποχική τήξη των παγετώνων για να τροφοδοτήσουν τα ποτάμια και να ποτίσουν τις καλλιέργειες. Εάν οι παγετώνες περιέχουν λιγότερο πάγο, το νερό θα στραγγίσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ενώ ορισμένοι πάγοι λιώνουν φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων. Μεταξύ 2000 και 2019, έχασαν περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου.

Κάποιες χώρες παλεύουν ήδη με το πρόβλημα της εξαφάνισης των παγετώνων. Το Περού επενδύει σε συστήματα αφαλάτωσης για να αντισταθμίσει τη μείωση της ποσότητας γλυκού νερού.

Είχαμε μια αρκετά λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το πόσο πάγος είναι πραγματικά στους παγετώνες, αναφέρει ο αναλυτής παγετολόγος Romain Milan στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.

Η μελέτη εκτιμά πόσο γρήγορα κινούνται οι παγετώνες, κάτι που επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρήσουν τον όγκο τους με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς οι κινήσεις των παγετώνων δείχνουν πού είναι παχύς ή λεπτός ο πάγος.

Χάρη στους δορυφόρους υψηλής ανάλυσης που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, κατέστη δυνατή η πρώτη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μετακινούνται το 98% των παγετώνων του κόσμου, από μικρούς παγετώνες στις Άνδεις έως τεράστιους παγετώνες στο Σβάλμπαρντ και την Παταγονία.

Η μελέτη δεν περιλαμβάνει τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική , οι οποίες θα είναι οι κύριοι παράγοντες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας μακροπρόθεσμα.

Τόνισε επίσης ότι αν λιώσει όλη η Ανταρκτική, έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από 50 μέτρα, πολύ περισσότερο από 25 εκατοστά από τους παγετώνες.

Η μελέτη ανέλυσε περισσότερα από 800.000 ζεύγη εικόνων παγετώνων που έγιναν μεταξύ 2017 και 2018 και διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς είναι πιο ρηχοί από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν τώρα ότι υπάρχει 20% λιγότερος παγετώνας με τη δυνατότητα να λιώσει στον ωκεανό και να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας . Οι παγετώνες ευθύνονται επί του παρόντος για την ετήσια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 1 χιλιοστό, που είναι το 30% της ετήσιας αύξησης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact