ΥΓΕΙΑ

Οι τρεις μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του στήθους; Υπάρχουν άλλες που βοηθούν στην πρόληψη; Υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο. Ας δούμε την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς.

Μύθος 1: Τα γαλακτοκομικά προκαλούν καρκίνο του μαστού
Τα τελευταία χρόνια δεκάδες μελέτες έχουν διερευνήσει το ζήτημα, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συσχέτιση καρκίνου και γαλακτοκομικών. Αντίθετα, σε κάποιες από τις μελέτες η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέεται με ελαφρά μείωση του κινδύνου.

Μύθος 2: Η σόγια προκαλεί καρκίνο του μαστού
Και σε αυτή την περίπτωση ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στην κατανάλωση σόγιας από γυναίκες που ήδη έχουν χτυπηθεί από τον καρκίνο του μαστού κι αυτό διότι η σόγια περιέχει αυξημένη συγκέντρωση φυτοοιστρογόνων, που θεωρείται πως προκαλούν καρκινογένεση. Αλλά και πάλι, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες καθώς αρκετές από τις μελέτες έδειξαν το αντίθετο Η μέτρια κατανάλωση σόγιας από υγιή άτομα δεν προκαλεί προβλήματα ενώ κάποιες μελέτες ισχυρίζονται πως στην πραγματικότητα η σόγια μειώνει τον κίνδυνο.

Μύθος 3: Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα καρκινικά κύτταρα
Ένας άλλος κοινός μύθος είναι πως τα καρκινικά κύτταρα τροφοδοτούνται από τη ζάχαρη, κάτι που απλούστατα δεν αληθεύει. Όλα τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως «καύσιμο». Κάτι τέτοιο όμως δε σημαίνει πως τα καρκινικά κύτταρα τρεφόμενα με ζάχαρη αναπτύσσονται πιο γρήγορα ή πως η έλλειψη της ζάχαρης θα ανακόψει την εξέλιξη της νόσου. Μελέτες δείχνουν πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποια σαφής συσχέτιση ζάχαρης – καρκίνου του μαστού.

Όσα πραγματικά μειώνουν τον κίνδυνο

Χάσε βάρος αν έχεις παραπανίσια κιλά
Το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους συνήθεις ύποπτους για τον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση. Το σωματικό λίπος αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μην ξεχνάς την άσκηση
Ακόμη κι αν διατηρείς ένα υγιές βάρος, μη ξεχνάς τη σημασία της άσκησης η οποία δε σε βοηθά μόνο να έχεις καλλίγραμμο σώμα αλλά προασπίζει και την υγεία σου. Η γυμναστική – μεταξύ άλλων – μειώνει ακόμη περισσότερο τον καρκίνο του μαστού μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα αρκεί για οργανισμό… τούρμπο.

Μείωσε το ποτό
Αν και δεν είναι απολύτως σαφές το πώς ή γιατί υπάρχει συσχέτιση αλκοόλ και καρκίνου, καλό θα είναι να μην ξεφεύγεις από το μέτρο, ειδικά αν έχεις παραπανίσια κιλά ή κάνεις καθιστική ζωή.

Πηγή: Womenonly.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact