ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Φτάνει πια, σκοτώνετε παιδιά στην Γάζα – Παγκόσμια κατακραυγή για το Ισραήλ

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει πλέον η θηριωδία που συντελείται στη Γάζα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής για τις ισραηλινές επιχειρήσεις ήταν ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ και η επίθεση σε αγορά, εν μέσω εκεχειρίας.

Τουλάχιστον 108 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλα 20 πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 1.359 στις 23 ημέρες που διαρκεί η σύγκρουση ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 7.600, σύμφωνα με πηγές των τοπικών υπηρεσιών παροχής άμεσης βοήθειας. Από την πλευρά του Ισραήλ, σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες. Από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 56 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός.

Στην αγορά της Σετζάγια, στα προάστια της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν 17 Παλαιστίνιοι ενώ άλλοι 200 τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό ενώ άλλοι επτά Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους κοντά στο Χαν Γιούνες, στα νότια. Σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής υπηρεσίας άμεσης βοήθειας, οι επιθέσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της τετράωρης «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που είχε κηρύξει ο ισραηλινός στρατός. Το Ισραήλ πάντως είχε προειδοποιήσει ότι η εκεχειρία δεν επρόκειτο να ισχύσει στις ζώνες όπου οι στρατιώτες του είχαν ήδη ξεκινήσει να διεξάγουν επιχειρήσεις.

 

ΟΗΕ: «Φτάνει πια»

Μέχρι στιγμής η διπλωματία περιορίζεται σε αυστηρές καταδίκες, χωρίς να προχωρά σε πιο αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει η αιματοχυσία. Ο ΟΗΕ καταδίκασε την πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση σε σχολείο του Οργανισμού στον παλαιστινιακό θύλακα όπου φιλοξενούνταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. «Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος για όσους ζουν στη Λωρίδα της Γάζας», «Φτάνει πια», «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναίσχυντο από το να επιτίθεσαι σε παιδιά που κοιμούνται», ήταν ορισμένα μόνο από αυτά που ακούστηκαν χθες από εκπροσώπους του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα, ξέσπασε σε λυγμούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Al Jazeera, αδυνατώντας να περιγράψει όσα συμβαίνουν.

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΟΗΕ Τζον Γκινγκ είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν το πέμπτο σχολείο του Οργανισμού που φιλοξενεί αμάχους το οποίο βομβαρδίστηκε. «Οι τοποθεσίες αυτές δεν είναι ασφαλείς. Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια. Τους λένε να φύγουν από κάποιες περιοχές, όμως πού να πάνε;» διερωτήθηκε. «Σε μια άλλη περιοχή του κόσμου εάν ήταν σε εξέλιξη συγκρούσεις θα είχαν (οι πολίτες) τουλάχιστον την επιλογή να διασχίσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Αυτοί (οι Παλαιστίνιοι) δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα», κατέληξε.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την επίθεση απαράδεκτη και αδικαιολόγητη, τονίζοντας πως πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Θέλω να διευκρινίσω ότι για την ακριβή θέση αυτού του δημοτικού σχολείου είχαν ενημερωθεί 17 φορές οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, και δη την προηγούμενη νύχτα, μερικές ώρες πριν από αυτήν την επίθεση» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Την επίθεση καταδίκασαν επίσης οι ΗΠΑ και η Γαλλία (με τον Λευκός Οίκος να καταγγέλλει ότι «οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι» που κλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να απομακρυνθούν από τις εστίες τους δεν θα είναι ασφαλείς στα καταφύγια του ΟΗΕ) ενώ λίγο αργότερα προέκυψε νέο λουτρό αίματος από τον βομβαρδισμό κεντρικής αγοράς, εν μέσω μάλιστα τετράωρης «ανθρωπιστικής εκεχειρίας». Την ίδια ώρα όμως παρά την καταδίκη, η Ουάσινγκτον εφοδιάζει κανονικότατα το Ισραήλ με πολεμοφόδια.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact