ΥΓΕΙΑ

Οικογένειες κρύβουν ασθενείς με Έμπολα στα σπίτια

Θεωρούν προτιμότερο να κρατούν ασθενείς με Έμπολα στα σπίτια τους οικογένειες στη Δυτική Αφρική, λόγω μη ύπαρξης θεραπείας, και να μην τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία.

Η κλίμακα του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Έμπολα έχει υποτιμηθεί σημαντικά, καθώς οι οικογένειες κρύβουν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί μέσα στις οικίες τους, όπως αποκάλυψε-προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται προτιμούν να πεθάνουν στα σπίτια τους, εξήγησε ο Οργανισμός. Αυτό συμβαίνει ιδίως στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε, όπου το στίγμα και η κοινωνική απόρριψη λόγω του Έμπολα αποτελούν γενικευμένο πρόβλημα.

Ορισμένοι άνθρωποι στη Δυτική Αφρική συνεχίζουν να αρνούνται ότι υπάρχει ο ιός. Άλλοι πιστεύουν ότι οι πτέρυγες απομόνωσης των ασθενών στην πραγματικότητα είναι θάλαμοι επώασης του Έμπολα, τονίζει ο ΠΟΥ.

Επιπλέον, οι χώρες οι οποίες πλήττονται από τον Έμπολα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, προμήθειες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας, ανέφερε ο οργανισμός. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να χειριστούν τον αριθμό των κρουσμάτων, τόσο από διαγνωστική άποψη όσο και με δεδομένο τον αριθμό των κλινών τους, σε όλη τη δυτική Αφρική, επισήμανε ακόμη.

Εξάλλου πολυάριθμα ιατρικά κέντρα και κλινικές έχουν κλείσει στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία διότι το ιατρικό προσωπικό τράπηκε σε φυγή, εξαιτίας του φόβου ότι θα προσβληθεί από τον Έμπολα. Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, την Μονρόβια, αλλά και σε άλλες περιοχές, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες υγείας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, τόνισε ο ΠΟΥ.

Αμέσως μόλις ανοίγουν νέες εγκαταστάσεις για ασθενείς του Έμπολα κατακλύζονται με ασθενείς, κάτι το οποίο σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπτώματα ορατά διά γυμνού οφθαλμού, σημείωσε ο ΠΟΥ. Στη Μονρόβια ένα κέντρο θεραπείας ασθενών με Έμπολα το οποίο διαθέτει 20 κλίνες και άνοιξε την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναγκασμένο να νοσηλεύσει πάνω από 70 ασθενείς, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Υπάρχουν επίσης «γκρίζες ζώνες», χωριά όπου οι κάτοικοι αρνούνται στους εργαζόμενους των υγειονομικών υπηρεσιών να κάνουν έρευνα για κρούσματα ή δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων. Σε πολλά χωριά στην επαρχία, οι κάτοικοι καίνε πτώματα χωρίς να ειδοποιούν καν τις αρχές.

Η Σενεγάλη έγινε την Παρασκευή μια ακόμη χώρα της Αφρικής που επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας του Έμπολα. Ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της με τη γειτονική Γουινέα, και επίσης κλείνει τα σύνορά της «για τα αεροσκάφη και τα πλοία από τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι υπηρεσίες ασφαλείας και άμυνας θα φροντίσουν η διαταγή αυτή να εκτελεστεί «αυστηρά», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στη Δυτική Αφρική η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.350 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 576 στη Λιβερία, 396 στη Γουινέα και 374 στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ έως και την 18η Αυγούστου.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι καταρτίζει ένα σχέδιο για τη στρατηγική του όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού μέσα στους επόμενους έξι ως εννέα μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναμένει η επιδημία να ανασχεθεί νωρίτερα.

Ο ΠΟΥ επικρίνεται από διάφορες πλευρές -π.χ. από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα- διότι οι ενέργειές του είναι ανεπαρκείς και καθυστερημένες.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact