ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Τα επεισόδια στην Air France δεν συνοψίζουν την κατάσταση στη Γαλλία

Η κοινωνική σύγκρουση στην Air France “δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι οι περικοπές που εξετάζονται στην γαλλική αεροπορική εταιρεία θα μπορούσαν να “αποφευχθούν” μέσω του διαλόγου ανάμεσα στη διεύθυνση και τους υπαλλήλους.

“Ένας αριθμός παρατηρητών θέλει πάντα να υπάρχει ένα καζάνι που βράζει και θα εκραγεί. Όχι! Η σύγκρουση στην Air France δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία”, δήλωσε στον γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

Μερικές ώρες πριν από την έναρξη μιας “κοινωνικής διάσκεψης” μεταξύ των συνδικάτων, των εργοδοτών και της γαλλικής κυβέρνησης, ο Φρανσουά Ολάντ, αμυνόμενος και υπό την πίεση ερωτημάτων για μια επιδείνωση του κοινωνικού κλίματος στη Γαλλία, πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε το θέμα της Air France “μια γενική υπόθεση”.

“Οφείλουμε να ζούμε σε μια ήρεμη κοινωνία. Υπάρχουν πάντα συγκρούσεις (…) Πώς τις ξεπερνάμε; Με τη βία; Σίγουρα όχι. Με την ηρεμία και επομένως με τον διάλογο”, σημείωσε.

Κάποιοι εργαζόμενοι στην Air France επιτέθηκαν σε εκπροσώπους της διεύθυνσης της εταιρείας στις 5 Οκτωβρίου κατά την ανακοίνωση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης με το οποίο απειλούνται 2.900 θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια. Οι εικόνες από τον διευθυντή ανθρωπίνου δυναμικού με σκισμένο το πουκάμισο έκαναν το γύρο του κόσμου.

Ο επικεφαλής του ομίλου Air France-KLM Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι το πρώτο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα αρχίσει το 2016 και θα αφορά σχεδόν 1.000 θέσεις εργασίας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το θέμα για τη συνέχεια.

“Μπορούμε να αποφύγουμε τις απολύσεις”, δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ. “Ζητώ και από τη διεύθυνση και από τους κοινωνικούς εταίρους να δείξουν υπευθυνότητα”, πρόσθεσε. “Ο καθένας πρέπει να διανύσει το δικό του κομμάτι του δρόμου”.

Πέντε εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τα βίαια επεισόδια, θα δικαστούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Η σύλληψη των τεσσάρων από αυτούς στο σπίτι τους την αυγή είχε προκαλέσει επικρίσεις.

“Οι δράστες βίαιων επεισοδίων (…) θα πρέπει να τιμωρούνται”, σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος, αρνούμενος παράλληλα να σχολιάσει σχετικά με “την μέθοδο” που ακολουθήθηκε για τη σύλληψή τους, επικαλούμενος τον σεβασμό “στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact