ΥΓΕΙΑ

Όμικρον: Τα 3 πρώιμα συμπτώματα των πλήρως εμβολιασμένων που «φωνάζουν» ότι μολύνθηκες

Ηήπια φύση των συμπτωμάτων της πλειονότητας όσων νοσούν με Όμικρον τους δυσκολεύει να διακρίνουν τον ιό από ένα κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Tim Spector, ο οποίος δημιούργησε το ZOE Symptom Study (το βρετανικό σύστημα που επιτρέπει την ανάλυση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα), περίπου το 50% των «νέων κρυολογημάτων» σήμερα είναι στην πραγματικότητα Covid-19. Το νούμερο δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι πλέον η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει εξαφανίζοντας όχι μόνο τη Δέλτα αλλά και τη γρίπη (σχεδόν).

Η μεγάλη παγίδα της Όμικρον όμως αφορά ασφαλώς στον εντοπισμό της. Πολλά άτομα, θετικά στον ιό, δεν το γνωρίζουν ότι νοσούν γιατί είναι ασυμπτωματικά, μολύνοντας έτσι τα πρόσωπα με τα οποία έρχονται σε επαφή. Έτσι ο φαύλος κύκλος της μετάδοσης συνεχίζεται γι’ αυτό και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι έχουμε μολυνθεί; Ο βήχας, η καταρροή και η κούραση είναι τρία από τα εννέα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον που εμφανίζονται σε άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με μια μελέτη στη Νορβηγία.

Ερευνητές στη Νορβηγία διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 111 άτομα που πήραν μέρος σε ένα πάρτι στις 26 Νοεμβρίου 2021, το οποίο έγινε εστία υπερμετάδοσης της Όμικρον. Από την ομάδα που ερευνήθηκε, 66 άτομα επιβεβαιώθηκαν με Covid-19 και 15 θεωρήθηκαν «πιθανά κρούσματα του ιού», σύμφωνα με την Independent.

Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Eurosurveillance υπήρχαν οκτώ βασικά συμπτώματα που παρουσίασε η ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών: βήχας, καταρροή, κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, φτάρνισμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση ήταν στην πραγματικότητα τα τρία κοινά πρώιμα συμπτώματα στα εμβολιασμένα άτομα, ενώ το φτέρνισμα και ο πυρετός ήταν τα λιγότερο συχνά.

Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν το τεστ κάποιου δεν έχει θετικοποιηθεί ακόμα (τα self test βγαίνουν ψευδώς αρνητικά στην Όμικρον σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέδη με τη Δέλτα) εφόσον εμφανίζει αυτά τα 3 συμπτώματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία έχουν προσθέσει επίσης τη ναυτία στη λίστα των συμπτωμάτων σε εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον. Αν και το εμβόλιο προστατεύει από σοβαρές μορφές της νόσου, εξακολουθεί να είναι πιθανό να κολλήσει κανείς Covid-19 ακόμα κι αν έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact